ОБЕЛЕЖЕН ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Свечанa академијa поводом Дана Библиотеке Матице српске одржана је данас у Атријуму Библиотеке Матице српске и том приликом поздравне речи присутнима су упутили проф. др Драган Станић, председник Матице српске, Владан Вукосављевић, министар културе и информисањa  и Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Беседу о књизи и библиотеци казивао је Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске.

Награда Златна књига Библиотеке Матице српске додељује се за допринос развоју библио­текарства и библиографског рада изузетног на­учника, књижевника или уметника. Овогодишњи добитник је Лазар Чурчић, библиотекар, библи­олог и историчар српске књиге, књижевности и културе.

Управни одбор Библиотеке Матице српске установио је 29. децембра 2015. године Дан Библиотеке и њену годишњу Награду.

Дан Библиотеке Матице српске је 28. април, када је 1864. године донета одлука о пресељењу Матице српске и њене Библиотеке из Пеште у Нови Сад.

На Дан Библиотеке уручује се и Захвалница Галерији Матице српске.

Свечаној  Академији, поред бројних званица, присуствовале су  мр Катарина Ковачевић, подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност и Нела Милишић, помоћница покрајинског секретара.