NOVI SAD CENTAR FRANKOFONIJE

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu otvoren je danas centar Frankofonije. Otvaranjem Frankofonog univerzitetskog centra, Novi Sad se pridružio  univerzitetima u: Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Bukureštu i mnogim drugim u regionu, koji već imaju ovaj centar za promociju francuskog jezika i kulture. Na svečanosti je prisustvovala prof. dr Dušica Rakić, zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, kao i rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušan Nikolić i Njena ekselencija, gospođa Kristin Moro, ambasador Francuske u Srbiji.

Osnivanjem centra Filozofski fakultet je dobio novu opremu u vrednosti od 10.000 evra, a može računati i na to da će ubuduće, osim materijalne, dobijati i stručnu podršku.

Frankofonija je rođena oko francuskog jezika, koji danas ima 272 miliona govornika u svetu i obuhvata veoma različite kulture u Evropi, Africi i Americi. Iako su studije jezika i kulture najčešći oblik proučavanja frankofonije, ona je predmet i drugih nauka i multidisciplinarnih pristupa.img_3474jpg