НOВИ СAД ЦEНTAР ФРAНКOФOНИJE

На Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду отворен је данас центар Франкофоније. Отварањем Франкофоног универзитетског центра, Нови Сад се придружио  универзитетима у: Београду, Загребу, Љубљани, Будимпешти, Букурешту и многим другим у региону, који већ имају овај центар за промоцију француског језика и културе. На свечаности је присуствовала проф. др Душица Ракић, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, као и ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Душан Николић и Њена екселенција, госпођа Кристин Моро, амбасадор Француске у Србији.

Оснивањем центра Филозофски факултет је добио нову опрему у вредности од 10.000 евра, а може рачунати и на то да ће убудуће, осим материјалне, добијати и стручну подршку.

Франкофонија је рођена око француског језика, који данас има 272 милиона говорника у свету и обухвата веома различите културе у Европи, Африци и Америци. Иако су студије језика и културе најчешћи облик проучавања франкофоније, она је предмет и других наука и мултидисциплинарних приступа.img_3474jpg