,,NJEGOŠEV DAN“ U MATICI SRPSKOJ

U organizaciji Matice srpske danas je u Novom Sadu održan skup ,,Njegošev dan“ na kojem je predstavljen treći broj ,,Njegoševog zbornika“.

Pored brojnih uvaženih članova Matice srpske, svečanom događaju prisustvovavali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, episkop mohački gospodin Isihije i podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost mr Katarina Kovačević.

Skupu se obratio predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić koji je tom prilikom rekao da je Njegoš dubinska vertikala srpskog jezika i poezije, duhovnosti i kulture, srpske duše i narodnog bića.

,,Današnji dan je posvećen Njegošu, a o tome koliko je on važan za srpsku kulturu, bar na ovom mestu ne treba mnogo govoriti. Ove godine, na još jednom naučnom skupu biće promovisan prethodni zbornik koji je doneo nova saznanja i veoma zanimljive uvide u tumačenju Njegoševog dela, što podrazumeva dublje razumevanje Njegoša. Mi ćemo učiniti sve da Njegoš ostane jedna od kapitalnih stvari u svekolikom srpskom pamćenju,“  izjavio je prof. dr Dragan Stanić.

Gradonačelnik Miloš Vučević je u svom obraćanju istakao: ,,Kao što je neraskidiva veza između Matice srpske i Novog Sada, tako je neraskidiva i vanvremenska veza između našeg vladike Petra II Petrovića Njegoša i te naše najstarije književne, kulturne i naučne institucije. Nije onda slučajno što je Matica srpska pre 13 godina osnovala Njegošev odbor. Iako danas postoje pokušaji da se drugačije sagleda lik velikog državnika, diplomate, mislioca Njegoša, koji je bio ispred svojih savremenika, a čini se i ispred današnjeg vremena, ne može se političkim aktima poništiti ono što je stvarao i pisao. Nema administrativne mere koja može da poništi vezu između velikog vladike i srpske kulture i književnosti“.

Episkop mohački Isihije ukazao je na značaj obeležavanja imena našeg pisca i vladike Njegoša, podsećajući na činjenicu koliko se prepliće istorija njegovog života sa istorijom Matice srpske, prisećajući se 1845. godine kada Njegoš postaje član Matice srpske.

Posle svečanog otvaranja, prikazan je Njegošev zbornik br. 3 Matice srpske, a potom je održan  naučni skup ,,Jezik u Njegoševim delima“ u okviru kojeg su govorili akademici Miro Vuksanović i Jasmina Grković Mejdžor, te univerzitetski profesor Jelica Stojanović.