,,ЊЕГОШЕВ ДАН“ У МАТИЦИ СРПСКОЈ

У организацији Матице српске данас је у Новом Саду одржан скуп ,,Његошев дан“ на којем је представљен трећи број ,,Његошевог зборника“.

Поред бројних уважених чланова Матице српске, свечаном догађају присуствовавали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, епископ мохачки господин Исихије и подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност мр Катарина Ковачевић.

Скупу се обратио председник Матице српске проф. др Драган Станић који је том приликом рекао да је Његош дубинска вертикала српског језика и поезије, духовности и културе, српске душе и народног бића.

,,Данашњи дан је посвећен Његошу, а о томе колико је он важан за српску културу, бар на овом месту не треба много говорити. Ове године, на још једном научном скупу биће промовисан претходни зборник који је донео нова сазнања и веома занимљиве увиде у тумачењу Његошевог дела, што подразумева дубље разумевање Његоша. Ми ћемо учинити све да Његош остане једна од капиталних ствари у свеколиком српском памћењу,“  изјавио је проф. др Драган Станић.

Градоначелник Милош Вучевић је у свом обраћању истакао: ,,Као што је нераскидива веза између Матице српске и Новог Сада, тако је нераскидива и ванвременска веза између нашег владике Петра II Петровића Његоша и те наше најстарије књижевне, културне и научне институције. Није онда случајно што је Матица српска пре 13 година основала Његошев одбор. Иако данас постоје покушаји да се другачије сагледа лик великог државника, дипломате, мислиоца Његоша, који је био испред својих савременика, а чини се и испред данашњег времена, не може се политичким актима поништити оно што је стварао и писао. Нема административне мере која може да поништи везу између великог владике и српске културе и књижевности“.

Епископ мохачки Исихије указао је на значај обележавања имена нашег писца и владике Његоша, подсећајући на чињеницу колико се преплиће историја његовог живота са историјом Матице српске, присећајући се 1845. године када Његош постаје члан Матице српске.

После свечаног отварања, приказан је Његошев зборник бр. 3 Матице српске, а потом је одржан  научни скуп ,,Језик у Његошевим делима“ у оквиру којег су говорили академици Миро Вуксановић и Јасмина Грковић Мејџор, те универзитетски професор Јелица Стојановић.