На универзитету у Новом Саду уручена признања “Др Зоран Ђинђић” младим научницима и истраживачима

Престижно признање “Др Зоран Ђинђић”, које се у Војводини додељује, већ тринаести пут, уручено је вечерас у Амфитеатру Централне згради Универзитета у Новом Саду. Генерални покровитељ награда је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, а организатор манифестације је Универзитет у Новом Саду.
Овогодишњи носилац престижног признања “Др Зоран Ђинђић” за најуспешнијег младог научника и истраживача из АП Војводине је др Александар Тот са Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Награду која се састоји од свечане повеље и новчаног дела од милион динара уручио је ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Душан Николић. Тим поводом ректор Николић одао је признање награђеним лауреатима који су својим талентом и радом постигли врхунске резултате.
Добитник овогодишње награде “Др Зоран Ђинђић” за најуспешнијег младог научника и истраживача из АП Војводине је др Александар Тот рекао је да награда коју је примио представља плод заједничког рада истраживача са којима ради на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду.
„Занимање научника и истраживача од вас тражи да останете вечно дете, да будете радознали, пуни ентузијазма, да свакодневно учите нешто ново и истрајете у својим циљевима и сновима које имате и да никада не утолите глад из школских дана“, поручио је Тот.
26122016_milosevic_djindjiceva_nagrada-04
Признање за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука, додељено је Анђелији Милић са Филозофског факултета у Нишу, Департман за филозофију, за одбрањен мастер рад на тему: „Однос живота и смрти са будношћу и уснулошћу у Хераклитовој филозофији“. Награду је уручио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, а признање се састоји од свечане повеље и новчаног дела од две стотине хиљада динара.
„Док заједно отварамо поглавља на путу евроинтеграција, једна од гравитационих тачака наших будућих „победа“ јесте подстицање на врхунска постигнућа, као и вредновање научне изузетности, као нових орјентира према себи и према другима. Само тако, у делима ових вредних и стваралаштву посвећених људи, све мање ћемо имати потребу да одлазимо у свет – шта више, свет ће све више долазити код нас“, рекао је Милошевић и додао: „Награда, „нажалост“ припада само једном – једној од вас, Анђелији Милић са Филозофског факултета из Ниша, али ја носим импресију којом све финалне такмичаре доживљавам као победнике. Уз честитке победници, захвалност трочланом жирију, коме је припала незахвална улога „мерења“ квалитета вашег рада, остајем у утиску, да је снага ваше поруке, пре свега у томе да се вреди борити и инспирисати друге, да сутра сви будемо бољи, да би нама, Србији, али и целом људском роду било боље“, нагласио је секретар Милошевић.
26122016_milosevic_djindjiceva_nagrada-01
Ове године додељена је и Специјална награда “Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача за свеукупни допринос науци, а добитник награде је др Бранислав Шојић са Технолошког факултета, Универзитет у Новом Саду. Награду, која износи сто хиљада динара уручио је председник Одбора Фонда „Др Зоран Ђинђић“, проф. др Сергеј Остојић.
26122016_milosevic_djindjiceva_nagrada-06
Најбољем студенту у 2015/2016. години Видаку Раичевићу са Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду награду, која се састоји од свечане повеље и новчаног дела од две стотине хиљада динара, уручила је проректор за наставу, проф. др Биљана Абрамовић.
26122016_milosevic_djindjiceva_nagrada-07
Свечаности поводом доделе награда „Др Зоран Ђинђић“ присуствовала је трочлана делегација Покрајинске владе, коју су чинили: председник Покрајинске владе, Игор Мировић, потпредседник Покрајинске владе, Ђорђе Милићевић и ресорни секретар проф. др Зоран Милошевић. Свечаности је присуствовао и председник Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор.