NA UNIVERZITETU U NOVOM SADU URUČENA PRIZNANJA “DR ZORAN ĐINĐIĆ” MLADIM NAUČNICIMA I ISTRAŽIVAČIMA

Prestižno priznanje “Dr Zoran Đinđić”, koje se u Vojvodini dodeljuje sedamnaestu godinu za redom, uručeno je danas u amfiteatru Centralne zgradi Univerziteta u Novom Sadu. Generalni pokrovitelj nagrada je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a organizator manifestacije je Univerzitet u Novom Sadu.

Pozdravljajući prisutne prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost rekao je da je jedan od „najlekovitijih“ trenutaka u 2020, godini pandemije, upravo dodela nagrade „Dr Zoran Đinđić“.

„Sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, kao tradicionalni pokrovitelj ove nagrade, neizostavno neguje kontinuitet sećanja na tragično nastradalog dr Zorana Đinđića, ali i „sećanje na budućnost“ – u radosti svedočenja o Srbiji koja se menja u delima mladih stvaralaca“, rekao je sekretar Milošević i dodao: „I upravo taj kontrast tuge i radosti, koje je obeležilo Zoranovo i ovo naše vreme, baš kao što dijalektiku društva uvek doživljavamo kao borbu unutrašnjih suprotnosti, u kojoj pobeđuje dobro, tako i danas „slavimo“ dobro – najbolje u nama“, zaključio je sekretar Milošević.

Govoreći o tome da je uvek bilo i biće onih koji nikada neće razumeti Zoranovu poruku kojom je nemoguće promeniti Srbiju, a da svi ostanemo nepromenjeni, sekretar Milošević naglašava da je promena društva stvar „self koncepta“, koncepta samoposluživanja, a ne bilo čijeg „disciplinovanja“ od porodičnog do državnog.

„Ko krene tim putem, osvojiće najviše vrhove obrazovanja i pokazati da je iznad svega dobro vaspitan“, naglasio je sekretar Milošević.

Prisutne je pozdravila i prorektorka za nastavu i studentske aktivnosti prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović.

„Sigurna sam da ste svi Vi, kao i svi prethodni dobitnici Nagrade „Dr Zoran Đinđić“,ovo prestižno priznanje dobili, pre svega zbog toga što ste naučili da se kroz svet nauke krećete malim koracima. I na tom putu kroz carstvo nauke Vi imate snagu vanvremensku i želju da se u raznolikosti svakodnevnog života zadržavate na otkrićima i iskustvima koja Vas inspirišu i motivišu“, istakla je prorektorka, uz osvrt na odlomak iz teksta čuvenog pisca, autora knjige „Mali Princ“ Antoan de Sent Egziperija.

Odbor Fonda „Dr Zoran Đinđić“ prošle godine je jednoglasno usvojio predlog da nagrada „Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača“, koju je dobijao jedan naučnik, podeli na tri nagrade.

Nagrade se sastoje od diplome i novčanog dela, i to u iznosu od 600.000 dinara za Prvu nagradu, 300.000 dinara za Drugu nagradu i  Treću nagradu 200.000 dinara, dok Nagrada „Dr Zoran Đinđić“ za najbolji diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka u 2020. godini obuhvata diplomu i novčanu nagradu u iznosu od 300.000 dinara.

Ovogodišnji laureat Prve nagrade „Dr Zoran Đinđić“ za mladog naučnika i istraživača je dr Luka Strezoski, docent Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Laureat Druge nagrade je dr Miona Belović, naučni saradnik Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

Treća nagrada „Dr Zoran Đinđić“ za mladog naučnika i istraživača pripala je dr Marku Rodiću, docentu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Dobitnik nagrade „Dr Zoran Đinđić“ za najbolji diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka u 2020. godini Andrej Cvetić, za master rad „Yuniverzum nostalgije: političko i emancipacijsko u literaturi o  postsocijalističkim nostalgijama na prostoru bivše Jugoslavije“, odbranjen na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.