НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА “ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ” МЛАДИМ НАУЧНИЦИМА И ИСТРАЖИВАЧИМА

Престижно признање “Др Зоран Ђинђић”, које се у Војводини додељује шеснаесту годину за редом, уручено је данас у амфитеатру Централне згради Универзитета у Новом Саду. Генерални покровитељ награда је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, а организатор манифестације је Универзитет у Новом Саду.

Одбор Фонда „Др Зоран Ђинђић“ једногласно је усвојио предлог да се од ове године награда „Др Зоран Ђинђић за младог научника и истраживача“, коју је до сада добијао један научник, подели на три награде.

Поздрављајући присутне проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност је рекао да док други народи размишљају о смислу и бесмислу освете, мржње, љубави и правде настале у књижевним и филозофским делима умних људи, наше размишљање је базирано на властитој жртви која опомиње.

„Прошле године сам рекао да др Зорана Ђинђића нисмо сачували у „гласности“ о кривици оних других и свеопштој „глувоћи“ о властитом доприносу „страдалништву“ у изградњи нових институција демократског друштва – плурализма мишљења, својине, друштвене моћи“, нагласио је секретар Милошевић и додао да др Зорана Ђинђића можемо изгубити поново, ако не чујемо долазеће генерације и њихову потребу да мењају друштво – његове материјалне, али и моралне вредности.

„Да ли не видимо да се под маском острашћене сатире у карикатури, фотографије из угла нишанџије, крије иста намера – „кроћење идеје прогреса и друштва дијалога, континуитета и институција“, нагласио је секретар Милошевић и запитао се да ли је у демократском друштву „vox populi vox dei – глас народа, глас богова“.

Осврћући се на овогодишње добитнике награде „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача, секретар Милошевић је казао да се данас промовише стваралаштво младих који су вредним радом, посвећеношћу и натпросечношћу показали квалитет академске заједнице, као и визију друштва коју је зацртао Зоран Ђинђић.

„Све морамо учинити да наша будућност буде заснована на реалној основи, визију у којој просечност неће имати такву „гласност“, као што можда данас има. Ова година је обележена, пре свега, истраживачима женама. Прва међу њима је колегиница Паповић, али то не умањује значај колега Павлића и Павловића“, закључио је Милошевић.

Овогодишњи лауреат Прве награде „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача је др Снежана Паповић, истраживач сарадник на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду.

Лауреат Друге награде је др Бранимир Павлић, доцент на Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду.

Трећа награда „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача припала је др Небојши Павловићу, асистенту на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду.

Према речима ректора Универзитета проф. др Дејана Јакшића уручење награда најбољим студентима и истраживачима, уз промоцију доктора наука, представљају тренутке највећег поноса, због тога што је то оно најбоље што имамо међу нама.

„Када погледамо резултате које су остварили добитници данашњих награда мислим да можемо рећи да наш Универзитет и друштво у целини имају светлу будућност под условом да смо у стању и прилици да задржимо добитнике награда и да заједно сарађујемо у будућности“, поручио је ректор Јакшић на свечаности.

Добитник награде „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука у 2019. години је Александар Остојић, за мастер рад „Clavis universalis као ослобађање значења. Бруно и Лајбниц о бесконачним могућностима сазнања“, који је одбрањен на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.

Лауреат награде Најбољи студент Универзитета у Новом Саду у школској 2018/2019. години је Желимир Тришић, који је са укупном просечном оценом 10,00 завршио основне академске студије мехатронике на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Поред ових награда, на свечаности је први пут уручена награда Студент генерације у појединим наставно-научним областима, чији су добитници најбољи дипломци Универзитета у областима природно-математичких, техничко-технолошких, друштвених, хуманистичких и медицинских наука, као и уметности. Филип Блашковић са Природно-математичког факултета добитник је награде Студент генерације у области природно-математичких наука, Милица Бановић са Факултета техничких наука је лауреат награде Студент генерације у области техничко-технолошких наука, Лана Ференчек са Правног факултета лауреат је награде Студент генерације у области друштвених наука, Страхиња Калинић са Филозофског факултета добитник је награде Студент генерације у области хуманистичких наука, Ивана Дамјанов Илић са Академије уметности добитница је награде Студент генерације у области уметности и Данило Кузман са Медицинског факултета добитник је награде Студент генерације у области медицинских наука.

Тим поводом проректорка за наставу проф. др Сања Подунавац Кузмановић је изјавила да је данас велики дан за наш Универзитет, јер је то дан када додељујемо награде најбољима, најбољим студентима Универзитета, као и најбољим научницима и истраживачима и нагласила да је успех који су лауреати постигли резултат интелекта, креативности, посвећености и љубави.

„Сви ви сте својим преданим радом заслужили да будете бирани међу најбоље, да будете пример својим колегама, а понос својих професора и родитеља, и да останете уписани у анале нашег Универзитета као носиоци универзитетских награда“, истакла је проректорка Подунавац Кузмановић.