NA UNIVERZITETU U NOVOM SADU URUČENA PRIZNANJA “DR ZORAN ĐINĐIĆ” MLADIM NAUČNICIMA I ISTRAŽIVAČIMA

Prestižno priznanje “Dr Zoran Đinđić”, koje se u Vojvodini dodeljuje, petnaesti put za redom, uručeno je danas u amfiteatru Centralne zgradi Univerziteta u Novom Sadu. Generalni pokrovitelj nagrada je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a organizator manifestacije je Univerzitet u Novom Sadu.

Ovogodišnji nosilac prestižnog priznanja “Dr Zoran Đinđić” za najuspešnijeg mladog naučnika i istraživača iz AP Vojvodine je dr Veljko Jovanović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Nagradu koja se sastoji od svečane povelje i novčanog dela od milion dinara uručio je prof. dr Vukašin Pavlović, član Upravnog odbora Fondacije dr Zoran Đinđić, koji je tom prilikom zahvalio akademskoj zajednici Univerziteta u Novom Sadu na tome što čuva sećanje na ubijenog premijera.

Priznanje za najbolji diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka, pripalo je ove godine Miroslavi Odalović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, za master rad pod nazivom: „Problem interpretacije pojma genija u Kritici moći suđenja Imanuela Kanta“.

Nagradu koja se sastoji od svečane povelje i novčanog dela od tri stotine hiljada dinara, uručio je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević.

„ Dr Zorana Đinđića možemo izgubiti ponovo, ako ne čujemo dolazeće generacije i njihovu potrebu da menjaju društvo – njegove materijalne, ali i moralne vrednosti. Gledajuću sve vas, posebno one najbolje među vama, pred sobom vidim istinu koja Zoranovu žrtvu čini smislenom, a njegove reči pretočene u delo – ‘Ne može da se promeni Srbija, a da svi ostanemo nepromenjeni. Da bi se promenila Srbija, svako od nas mora pomalo da se promeni, u svom pristupu problemima, u svom mentalitetu, u svojim radnim navikama, jer Srbija – to je zbir svih nas’. Takvima se danas klanjamo, laureatima, članovima žirija, ali i svima vama koji živite i stvarate uz Zoranove ideje. Hvala vam što sećanjem na dr Zorana Đinđića slavimo bolju Srbiju, Srbiju koja se menja“, ovim rečima sekretar Milošević pozdravio je nagrađene laureate.

Ove godine dodeljena je po treći put i Specijalna nagrada „Dr Zoran Đinđić“ za mladog naučnika i istraživača za poseban doprinos u nauci u 2018. godini dr Mariji Lesjak sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Nagradu, koja iznosi sto hiljada dinara uručio je predsednik Odbora Fonda „Dr Zoran Đinđić“, prof. dr Sergej Ostojić.

Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu u 2017/2018. godini je Miljana Bigović, studentkinja Pravnog fakulteta, koja je završila osnovne akademske studije Prava – Smer unutrašnjih poslova, sa ukupnom prosečnom ocenom 10.

Nagradu, koja se sastoji od svečane povelje i novčanog dela od dve stotine hiljada dinara, uručila je prorektor za nastavu, prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović.

Svečanosti povodom dodele nagrada „Dr Zoran Đinđić“ prisustvovali su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i  Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.