НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ 4. САСТАНАК КОНЗОРЦИЈУМА ИНСТИТУЦИЈА ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА НР КИНЕ И ЗЕМАЉА ЦЕНТРАЛНЕ И ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић поздравио је данас учеснике 4. састанка конзорцијума институција високог образовања, који се одржава у оквиру механизма 16 + 1 и иницијативе коју је покренуо председник НР Кине под називом „Појас и пут“. Скупу је присуствовао и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић.

Овај значајни међународни скуп, који се одржава на Универзитету у Новом Саду, окупио је ректоре и представнике близу 80 универзитета из НР Кине и земаља централне и источне Европе са циљем да се, на једном вишем нивоу, кроз изградњу платформе за академску комуникацију и размену, унапреди повезаност универзитета у оквиру овог механизма сарадње.

Осврнувши се на иницијативу „Појас и пут“, за коју је рекао да је једна од најважнијих глобалних иницијатива данас у свету, јер у својој суштини носи апсолутну усмереност на заједнички развој свих њених актера, председник Покрајинске владе Игор Мировић је изразио задовољство што су Нови Сад и Универзитет у Новом Саду домаћини мултилатералне конференције посвећене унапређењу сарадње у области образовања и науке, као важном сегменту просперитета сваког друштва.

„Први и најважнији услов сваког просперитета је квалитетно образовање. Без квалитетног образовања, нарочито на највишем нивоу, не можемо да имамо ни људе који виде даље и желе више и који су, истовремено, способни да то и остваре. А само такви људи, у било којој земљи, могу да буду покретачи и носиоци позитивних промена, а тиме и развоја. То све нас, који смо носиоци политичких одлука, обавезује да у први план свог деловања ставимо подршку управо образовању и ми то и чинимо. И када је реч о Универзитету у Новом Саду као кључном месту продукције врхунских кадрова у свим областима не само у Војводини, и када је реч о другим сегментима нашег образовног система“, рекао је Мировић и указао на значај одржавања састанка представника академске заједнице, као изванредну прилику за отворену размену искустава, за ближе повезивање и усклађивање образовних политика наших земаља и за дефинисање оперативних модела још интензивније сарадње у времену које долази.

На почетку, учеснике 4. састанка конзорцијума институција високог образовања поздравили су ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар образовања, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић и заменик министра образовања Народне Републике Кине Ду Џенјуен.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао да је одржавање овог значајног скупа у Новом Саду још једна потврда отворене и добро балансиране међународне политике Србије, као и потврда да је Нови Сад и Универзитет у Новом Саду препознат као право место за дијалог у погледу образовања, са акцентом на високошколско образовање.

„Очекујем да резултати ове конференције буду да се крене у заједничко формирање института овде у Новом Саду, заједно са партнерима из Кине и земаља централне и источне Европе, који ће створити још боље услове, тачније, да то осете пре свега студенти и научни радници, и да се њихови резултати одразе на квалитет живота грађана,“ рекао је Вучевић.

Министар образовања, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић је рекао да су, у условима све веће интернационализације високог образовања, веома значајне иницијативе као што је ова, јер стварају услове за мобилност наставника, истраживача и студената, размену знања и искустава, увођење заједничких студијских програма, а корак даље су заједнички научни пројекти, коришћење заједничких научних ресурса и напори да се резултати приближе потребама привреде. Министар Шарчевић је додао да су реформски правци уграђени у нови закон о високом образовању, који је и скупштинској процедури, те да су се, у њиховом дефинисању, водили заједничком стратегијом циљева дефинисаних и у оквиру међународне платформе 16+1 о сарадњи Кине са земљама централне и источне Европе.

Заменик министра образовања Народне Републике Кине Ду Џенјуен је рекао да је конзорцијум институција високог образовања у оквиру платформе 16+1 већ има значајне резултате када је реч о признавању академских звања, размени студената и професора и у области учења језика. Он је додао да је данашњи састанак, четврти од оснивања, окупио до сада највећи број учесника и да ће се на њему разговарати о проширењу сарадње између представника високообразовних институција из Србије и осталих земаља, те да конзорцијум треба стално да се развија и проширује новим универзитетима који желе да се придруже успостављеној сарадњи.

Ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић, изнео је низ конкретних предлога за унапређење сарадње институција високог образовања у оквиру конзорцијума и упутио апел да се на крају састанка усвоји усаглашена платформа о заједничком јачању капацитета универзитета и високог образовања централне и источне Европе и Кине.