НА МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ ОДРЖАНА ПРВА РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА СЕКЦИЈЕ ПРВЕ ПОМОЋИ

Поводом 60. годишњице од оснивања Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду, Секција прве помоћи организовала је конференцију под називом ,,Regional First Aid ANNUAL MEETING 2019“.

Заменица покрајинског секретара проф. др Душица Ракић поздравила је учеснике конференције и истакла значај организовања првог међународног скупа оваквог типа, чији је  фокус на тематској јединици: „Саобраћајни трауматизам и улога тимова у масовним несрећама“, констатујући да је тродневни програм обиловао квалитетним садржајем, како у погледу предавања, тако и усавршавања практичних вештина, а битно је продубљена и сарадња са колегама са Медицинског факултета у Марибору, Медицинског факултета у Загребу, Медицинског факултета Војномедицинске академије, Универзитета одбране, Горске службе спасавања, Црвеног крста и Медицинске школе „7. април“.

,,Познавање и пружање прве помоћи потребно је свима и требало би да буде део опште културе, нагласила је заменица Ракић, а ,,у складу са слоганом Светског дана прве помоћи у 2019. години „Свако има право“, прва помоћ треба да буде доступна свима, без обзира на расу, пол и узраст, на припадност било ком друштвеном слоју или групи. У првој помоћи не сме бити дискриминације, не сме бити маргинализованих група, не сме бити невидљивих и заборављених категорија људи у друштву“.

Проф. др Душица Ракић указала је на важност информисаности људи о значају пружања помоћи у датом моменту: ,,Свако од нас може бити у прилици да му је потребна прва помоћ. У исто време, свако од нас може да научи да пружи прву помоћ. Нису потребна умећа да бисте постали нечији спасилац-херој. Потребни су само знање и одважност да га примените у тренутку када је потребно“, рекла је заменица Ракић.

Tема овогодишње конференције, која се одржава у периоду од 4. до 6. октобра на Медицинском факултету је „Употреба алгоритама и протокола у иницијалном прехоспиталном збрињавању трауматизоване особе“.

На овој конференцији, која има регионални карактер, присутни су гости из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније као и учесници из различитих релевантних институција и организација.