НА ГРАЂЕВИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ У СУБОТИЦИ ОТВОРЕНА 7. МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА

Поводом обележавања 45 година од оснивања Грађевинског факултета у Суботици данас је отворена 7. Међународна конференција „Савремена достигнућа у грађевинарству“, а свечани програм уприличен је у Великој већници Градске куће.

Свечаности је, поред многобројних гостију из земље и иностранства, присуствовао и помоћник покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност др Саболч Халаши који је поздрављајући присутне истакао да Секретаријат кроз своје програме и пројекте, подржава високошколске институције на територији АП Војводине.

„Када је реч о Грађевинском факултету, изузетно нам је драго да од самог почетка подржавамо овај скуп, јер учесници имају прилику да поделе и размене информације и резултате најновијих истраживања, чиме дају свој допринос  техничким и природно-математичким наукама“, рекао је помоћник Халаши и додао да пре свега треба инсистирати на унапређењу сарадње науке и привреде. На крају обраћања помоћник Халаши позвао је запослене на Факултету да и даље активно учествују у програмима Секретаријата.

Конференција треба да укаже на оријентацију главних праваца развоја науке и струке у области грађевинарства, почев од планирања, примене савремених теоријских и нумеричких поступака, методологије, анализе и пројектовања, као и у области практичне грађевинске оперативе, па до техничке регулативе из ове области.

Очекује се да конференција окупи истраживаче, експерте, инжењере и званичне представнике надлежних институција  и привредних организација који су заинтересовани за размену научно-стручних информација и искустава. Такође, то је прилика да се оствари сарадња са универзитетима из: Темишвара, Брашова, Осијека и Славонског Брода.