NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U NOVOM SADU SVEČANO OBELEŽENO SEĆANJE NA MAĐARSKU REVOLUCIJU

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu danas je svečano obeleženo sećanje na mađarsku revoluciju, koja je izbila 15. marta 1848. u Pešti. Tim povodom zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Dušica Rakić, pozdravila je prisutne i naglasila važnost obeležavanja i sećanja na istorijske događaje, tim pre što je tok mađarske revolucije uticao i na sam grad Novi Sad, ali i na celu Vojvodinu.

„Vekovima u nazada su u Novom Sadu i na ovim prostorima živele mnoge nacije, kao što žive i danas. Kada je 1848. izbila revolucija, ona je zahvatila celu Evropu. Obeležavanje nacionalnog praznika Mađara, potvrđuje činjenicu da smo svi mi vekovima na ovim prostorima živeli zajedno i da smo imali dobru saradnju“, naglasila je zamenica Rakić.

Odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, već tradicionalno svečanom akademijom obeležava ovaj istorijski datum.

Revolucija koja je izbila  u Pešti, 15. marta 1848, imala je prvenstveno karakter mađarske borbe za samostalnost i nezavisnu državu. Predvođena studentima, na čelu sa Petefi Šandorom, grupa je krenula iz kafane „Pilvaks“, da bi tražila oslobađanje političkih zatvorenika. To je pokrenulo masovne proteste na ulicama Pešte, a zatim se proširila na celu tadašnju habzburšku Ugarsku. Uz pomoć Rusije, austrijske trupe ugušile su ovaj revolucionarni pokret u avgustu 1849.img_3650novo