НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НОВОМ САДУ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНО СЕЋАЊЕ НА МАЂАРСКУ РЕВОЛУЦИЈУ

На Филозофском факултету у Новом Саду данас је свечано обележено сећање на мађарску револуцију, која је избила 15. марта 1848. у Пешти. Тим поводом заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић, поздравила је присутне и нагласила важност обележавања и сећања на историјске догађаје, тим пре што је ток мађарске револуције утицао и на сам град Нови Сад, али и на целу Војводину.

„Вековима у назада су у Новом Саду и на овим просторима живеле многе нације, као што живе и данас. Када је 1848. избила револуција, она је захватила целу Европу. Обележавање националног празника Мађара, потврђује чињеницу да смо сви ми вековима на овим просторима живели заједно и да смо имали добру сарадњу“, нагласила је заменица Ракић.

Одсек за хунгарологију Филозофског факултета у Новом Саду, већ традиционално свечаном академијом обележава овај историјски датум.

Револуција која је избила  у Пешти, 15. марта 1848, имала је првенствено карактер мађарске борбе за самосталност и независну државу. Предвођена студентима, на челу са Петефи Шандором, група је кренула из кафане „Пилвакс“, да би тражила ослобађање политичких затвореника. То је покренуло масовне протесте на улицама Пеште, а затим се проширила на целу тадашњу хабзбуршку Угарску. Уз помоћ Русије, аустријске трупе угушиле су овај револуционарни покрет у августу 1849.img_3650novo