НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НОВОМ САДУ ОДРЖАН ІІ КАРПАТСКИ СИМПОЗИЈУМ

Други Карпатски симпозијум и Седма Међународна научна конференција ”Лемки, Бојки, Хуцули, Русини – историја, садашњост, материјална и духовна култура”, свечано су отворени данас у Кино сали Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

Свечаности је присуствовала мр Катарина Ковачевић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност која је поздрављајући присутне истакла да је Секретаријат, препознајући значај високог образовања националних мањина – националних заједница, први пут у свом мандату, 2017. расписао конкурс који је намењен подршци научноистраживачких пројеката националних мањина-националних заједница у АП Војводини.

„Живети у мултикултуралној средини каква је наша, предност је богатства у различитости којe нас учи да, чувајући свој језички и национални идентитет, негујемо дух узајамног  поштовања разноликости, уважавамо традицију и особености свих припадника националних мањина и с тим квалитетом градимо свет знања, толеранције и демократије“, нагласила је подсекретар Ковачевић и додала да Секретаријат управо у стварању подстицајних условa за даљи развитак научног стваралаштва и размену научно-стручних достигнућа препознаје прави пут.

Основна замисао и циљ одржавања Симпозијума и Конференције је комплексно изучавање прошлости, духовне и материјалне културе украјинске дијаспоре у Средњој Европи, односно, украјинских етничких група карпатског ареала (Бојки, Лемки, Хуцули и Русини) и њиховог живота у државама у којима су вековима живели међу суседним народима у Пољској, Словачкој, Мађарској, Румунији и Југославији.

Такође, ове године се обележава 100 година од оснивања Русинског народног просветног друштва, основаног у Новом Саду 1919. године, које је у периоду између два светска рата одиграло веома значајну улогу у културно-просветном и националном животу Русина у Југославији и поставило је темеље развоја русинског књижевног језика, русинске књижевности, њиховог просветног и организованог културног живота.

На Филозофском факултету у Новом Саду, који је ове године прославио 65 година постојања, изучавање русинског језика започело почетком 70-их година 20 века, а 1982. је основана Катедра за русински језик и књижевност и од тада се на њему веома успешно развија русинистика, као научна дисциплина, што сведоче бројне монографије, зборници радова и публикације чланова катедре, као и њихово учешће на бројним конференцијама у земљи и иностранству.