NA FILOZOFSKOM FAKULTETU OTVOREN CENTAR ZA POLAGANJE ISPITA I STICANJE KEMBRIDŽOVIH SERTIFIKATA

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Dušica Rakić prisustvovali su danas otvaranju centra Cambridge Assesment English na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

„Shvativši da negujemo iste vrednosti, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje prepoznao je saveznika u instituciji Cambridge Assesment English, te smo pre nekog vremena započeli saradnju kako bismo procenili i unapredili znanje engleskog jezika u obrazovno-vaspitnim institucijama na teritoriji AP Vojvodine. Put inovacija nije lak, ali smo radi i voljni da ostanemo istrajni do kraja.ˮ – izjavio je Njilaš.

Kembridžovi sertifikati obuhvataju sve nivoe poznavanja engleskog jezika. Reč je o najprestižnijim evropskim sertifikatima ove vrste, što pokazuje i sve veća potražnja za njima – i na polju obrazovanja, kao i na tržištu rada. Samo prošle godine, sedam miliona polaznika širom sveta položilo je ovaj ispit.

Zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Dušica Rakić pozdravila je prisutne i izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Filozofski fakultet u Novom Sadu jedina državna akreditovana visokoobrazovna institucija u Srbiji koja ima Centar za polaganje ispita i sticanje Kembridžovih sertifikata.

„Otvaranjem ovog centra, svi će imati priliku – počev od studenata, asistenata i profesora, pa sve do učenika srednjih i osnovnih škola iz Novog Sada, ali i cele Vojvodine – da stiču najrelevantnije znanje engleskog jezika i da ujedno polažu i dobiju kembrički sertifikat, koji će im omogućiti napredovanje u profesiji i razvoj uspešne karijere. Filozofski fakultet u Novom Sadu jedina je državna akreditovana visokoobrazovna institucija u Srbiji koja ima Centar za polaganje ispita i sticanje Kembridžovih sertifikata.ˮ – naglasila je Dušica Rakić.

Pre uspostavljanja direktne saradnje, Filozofski fakultet – putem saradnje s Britanskim savetom – od 2012. godine ustupao je svoje prostorije za polaganje pomenutih ispita. Direktnom saradnjom sa institucijom Cambridge Assessment English, koja je pod okriljem Univerziteta u Kembridžu, Filozofski fakultet dobio je ovlašćenje da sâm Centar za polaganje ispita za sticanje Kembridžovih sertifikata, kao i da zvanično organizuje pripremnu nastavu za polaganje navedenih ispita.