НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ПОЛАГАЊЕ ИСПИТА И СТИЦАЊЕ КЕМБРИЏОВИХ СЕРТИФИКАТА

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш и заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Душица Ракић присуствовали су данас отварању центра Cambridge Assesment English на Филозофском факултету у Новом Саду.

„Схвативши да негујемо исте вредности, Покрајински секретаријат за образовање препознао је савезника у институцији Cambridge Assesment English, те смо пре неког времена започели сарадњу како бисмо проценили и унапредили знање енглеског језика у образовно-васпитним институцијама на територији АП Војводине. Пут иновација није лак, али смо ради и вољни да останемо истрајни до краја.ˮ – изјавио је Њилаш.

Кембриџови сертификати обухватају све нивое познавања енглеског језика. Реч је о најпрестижнијим европским сертификатима ове врсте, што показује и све већа потражња за њима – и на пољу образовања, као и на тржишту рада. Само прошле године, седам милиона полазника широм света положило је овај испит.

Заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Душица Ракић поздравила је присутне и изразила задовољство чињеницом да је Филозофски факултет у Новом Саду једина државна акредитована високообразовна институција у Србији која има Центар за полагање испита и стицање Кембриџових сертификата.

„Отварањем овог центра, сви ће имати прилику – почев од студената, асистената и професора, па све до ученика средњих и основних школа из Новог Сада, али и целе Војводине – да стичу најрелевантније знање енглеског језика и да уједно полажу и добију кембрички сертификат, који ће им омогућити напредовање у професији и развој успешне каријере. Филозофски факултет у Новом Саду једина је државна акредитована високообразовна институција у Србији која има Центар за полагање испита и стицање Кембриџових сертификата.ˮ – нагласила је Душица Ракић.

Пре успостављања директне сарадње, Филозофски факултет – путем сарадње с Британским саветом – од 2012. године уступао је своје просторије за полагање поменутих испита. Директном сарадњом са институцијом Cambridge Assessment English, која је под окриљем Универзитета у Кембриџу, Филозофски факултет добио је овлашћење да сâм Центар за полагање испита за стицање Кембриџових сертификата, као и да званично организује припремну наставу за полагање наведених испита.