На централном помену у Чуругу обележена 75. годишњица рације у Бачкој

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, Зоран Милошевић, заједно са  председником Покрајинске владе Игором Мировићем и председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором присуствовао је данас у Чуругу код Жабља, централном помену на све жртве које су невине страдале у злогласној рацији мађарских фашиста у јануару 1942. године у Бачкој. Након парастоса у Храму Вазнесења Господњег, у Музеју жртава рације у Чуругу – некадашњем житном магацину, где су се одиграли трагични догађаји, одржан је помен и положени су венци у знак сећања на невино пострадале у рацији.

Окупљенима су се обратили председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник Општине Жабаљ Чедомир Божић и упутили заједничку поруку да помен заслужују све невине жртве, али и да представља опомену да се такви злочини никада више не понове.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је, обраћајући се окупљенима, рекао да се пре 75 година у ледом окованој Шајкашкој, чинило да је нељудско заувек узмакло пред људским, јер је само у Чуругу, за свега неколико дана, побијено готово 900 невиних људи, међу којима је било и деце. Злочини каквих нема у историји ових простора, настављени и у другим местима у јужној Бачкој, да би у јануарској рацији мађарских фашиста убијено готово 4.000 људи.

Мировић је поручио да невини страдалници заслужују вечно сећање, јер, како је рекао, ко заборави злочин, осуђен је да се злочин понови и да у њему опет буде или жртва, или, што је још горе, да га сам почини, „а то не желимо ни једно, ни друго“.

„Зато ћемо наредних дана обићи и Жабаљ, Мошорин, Лок, Тител, Гардиновце, Бечеј и друга места јужне Бачке, да се свуда поклонимо жртвама и поновимо да их никада нећемо заборавити“, рекао је Мировић и додао да не смемо заборавити и све друге невине жртве тих страшних времена.

„Зато овде, у Чуругу, данас и јесмо сви заједно, без обзира на којој страни су током Другог светског рата били наши преци. Ту смо са јасном свешћу да истинског помирења и трајног мира међу људима и народима нема ако бројимо и осуђујемо само туђе, а прећуткујемо сопствене грехе“, рекао је Игор Мировић.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да ни од своје, ни од заједничке историје нико не може побећи, и да је мало ко веровао да ће, као што је то данас, Чуруг постати заједнички симбол страдања. Он је нагласио да су данас, када су деценије протекле од ратних страхота, припадници два народа „спремни и жељни заједничког поклањања пред жртвама и да не верујемо деценијама понављаним демагогијама, да злочин може бити колективан“.

„Злочин увек има своје лице. Заједнички може да буде само саосећај и поклањање жртвама“, рекао је Пастор и подсетио на то да су се у јуну 2013. године, председници Србије и Мађарске заједнички поклонили жртвама у Чуругу, онима из 1942. и онима из 1944 – 45. године и изрекли просту истину да се у рату бирају стране, а починилац злочина има своје име и презиме.

Нагласивши да је наша дужност и обавеза да сачувамо успомене на чурушке страдалнике, Пастор је додао да би у Топаловом магацину током целе године требало одржавати отворене разговоре о суочавању са прошлошћу, као и да би се требало сетити и свих добрих и праведних људи који су покушавали и ризиковали своје животе да би спасили животе својих комшија.

Крајем прошле године је, на иницијативу Покрајинске владе и Епархије бачке Српске православне цркве, образован Одбор за обележавање рације у Бачкој, који ће, од ове године, почев од Чуруга, сваког јануара у другом месту организовати централни помен у знак сећања на ове трагичне историјске догађаје у Бачкој, о којима се недовољно зна, када је у суровој рацији мађарских фашиста убијено више хиљада невиних људи.

Данас су тим поводом, у Храму Вазнесења Господњег у Чуругу, митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, уз служење епископа бачког г. Иринеја, одржали молитву за невино пострадале жртве рације у Бачкој. Након парастоса, у некадашњем магацину Топалова у центру Чуруга, у коме су фашистички зликовци пре 75 година поубијали 420 невиних људи и њихова тела бацили у Тису, и који је данас претворен у Музеј жртава рације, одржан је помен и положени су венци у знак сећања на пострадале Чуружане.

Обележавању годишњице рације у Бачкој присуствовали су становници Чуруга, представници Меморијалног друштва „Рација 1942“, којe окупља и потомке настрадалих, великодостојници Српске православне цркве, чланови Покрајинске владе, представници општине Жабаљ , градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Амбасаде Мађарске, као Јеврејске општине Нови Сад.04012016_mirovic_racija_curug-03

04012016_mirovic_racija_curug-08