НА АНДРЕВЉУ ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП О МИГРАНТСКОЈ КРИЗИ

Међународни научни скуп: „Култура безбедности: мигрантске кризе, стање, перспективе, ризици“  у организацији Факултета за европско правно-политичке студије, отворен је данас на Андревљу. Учеснике скупа поздравила је подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Светлана Михић која је истакла да је Република Србија у последње две деценије била суочена са бурним и турбулентним миграционим кретањима, пре свега са доласком избеглица из бивше Југославије, као и интерно расељених лица са Косова и Метохије.

„У протеклих неколико година, Србија се суочила и са тражиоцима азила из земаља Азије и Африке и илегалним мигрантима, али и повратницима по основу Споразума о Реадмисији“, нагласила је подсекретар Михић и додала да су, као последица оваквих миграционих кретања, бројна министарства била принуђена да оформе групе које ће се посебно бавити овим проблемом, као и да је усвојено низ стратегија. Као најважније стратегије Михић је издвојила: Стратегију супротстављања илегалним миграцијама у Републици Србији за период 2009-2014, Стратегију интегрисаног управљања границама, Стратегију борбе против трговине људима и Стратегију одрживог опстанка и повратка на Косово и Метохију. Такође, крајем 2012. године усвојен је Закон о управљању миграцијама, чиме је успостављен координисани систем за управљање миграцијама и дефинисан основни појмови миграција, рекла је Михић.

Међународни научни скуп: „Култура безбедности: мигрантске кризе, стање, перспективе, ризици“, одржава се по први пут и окупио је 25 научних радника из земље и региона. Организацију овог скупа подржао је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.