MIROVIĆ OTVORIO MULTIMEDIJALNU IZLOŽBU „BANSKA PALATA – PRIČE IZA PRIČE“ U ARHIVU VOJVODINE

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je večeras u Arhivu Vojvodine multimedijalnu izložbu „Banska palata-priče iza priče“ autorke Ljiljane Dožić, koja je posvećena izgradnji i trajanju zdanja Banske palate, današnje zgrade Pokrajinske vlade.

„U sećanju na dane kada su naši preci pre 80 godina započeli važan posao, izgradnju Banske palate, setimo se pitanja dostojnosti i kontinuiteta. Banska palata, današnja zgrada Pokrajinske vlade simbol je uspeha, trajanja, kvaliteta i simbol ideje o najboljem“, kazao je predsednik Mirović.

To je simbol koji i danas želimo da postavimo kao koncept u AP Vojvodini, dodao je predsednik Mirović.

AP Vojvodina, kazao je Mirović bila je i u godinama koje su prethodile izgradnji ovog zdanja rasadnik najboljih i u privredi, u književnosti ali i u kulturi.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor kazao je ovom prilikom da je Banska palata svedok svih vrednosti i promena, ali i simbol moći i lepote.

„Priča o Banskoj palati je priča o političkoj, ekonomskoj i kulturnoj istoriji Grada Novog Sada i AP Vojvodine“, kazao je Pastor.

Veliki jubilej 80 godina Banske palate obeležavamo ovom izložbom kako bismo oživeli davno zaboravljene priče i prošlost predstavili u sadašnjosti. Na taj način doprinosimo i negovanju svesti o važnosti i čuvanju arhivske građe kao kulturnog dobra, kazala je autorka izložbe „Banska palata-priče iza priče“ Ljiljana Dožić.

Prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana ovo impozantno zdanje sagrađeno je 1939. godine, bilo je sedište bana Dunavske banovine i jedno je od najlepših građevina arhitekture 20. veka u našoj zemlji.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.