MIROVIĆ I PRIVALOV ALEKSANDROVIČ O DALJEM JAČANJU SARADNJE AP VOJVODINE I GOMELJSKE OBLASTI

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas delegaciju iz Gomeljske oblasti u Republici Belorusiji, koja boravi u višednevnoj poseti AP Vojvodini.

U razgovoru sa Vladimirom Privalovim Aleksandrovičem, zamenikom predsednika Izvršnog komiteta Gomeljske oblasti, Mirović je naglasio da su tradicionalno prijateljski i sve čvršći politički odnosi Srbije i Belorusije dobra osnova za operativniju ekonomsku saradnju.

Mirović je ocenio da je u zajedničkom interesu intenzivnije privredno povezivanje Srbije i Belorusije, te da postoji prostor za dinamičniju robnu razmenu, zbog čega je važno i jačanje regionalne saradnje dveju zemalja.

On je dodao da je Belorusija dobar partner Srbiji i Vojvodini, te da su pored jakih ekonomskih i privrednih veza, vrata za saradnju otvorena na polju visokog obrazovanja, kroz povezivanje univerziteta i naučno-istraživačkih institucija.

U razgovoru je ocenjeno i da značajan potencijal za saradnju postoji u različitim vidovima turizma, od medicinskog, agrarnog i eko-turizma, ali i na polju kulture, kroz razmenu različitih sadržaja i povezivanje institucija u toj oblasti.

Privalov Aleksandrovič je naglasio da Belorusija poklanja veliku pažnju saradnji sa Srbijom i izrazio uverenje da će današnji susret dati dodatni impuls u konkterizovanju privredne, naučno-tehničke i kulturne saradnje AP Vojvodine i Gomeljske obasti koja je definisana u sporazumu o saradnji dveju regija.

On je pozvao delegaciju iz AP Vojvodine da u maju poseti Belorusiju i učestvuje na tradicionalnom sajmu i poslovnom forumu, što je će biti prilika za predstavljanje potencijala AP Vojvodine i za dalji razvoj ekonomske i trgovinske saradnje i proširenje međuregionalnih odnosa.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, ambasador Belorusije Valerij Briljov i počasni konzul Belorusije u Srbiji Dragoljub Švonja.