MIROVIĆ I CVIJANOVIĆ POTPISALI PROTOKOL O SARADNJI IZMEĐU AP VOJVODINE I REPUBLIKE SRPSKE

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, potisali su danas u Pokrajinskoj vladi, Protokol o saradnji između AP Vojvodine i Republike Srpske.

„Potpisivanje Protokola o saradnji, značiće konkretizovanje saradnje u čitavom nizu oblasti, jer smatramo da za to ima prostora i potrebe, kao i da veze naroda Republike Srpske i Vojvodine to i zahtevaju“, poručio je Mirović.

Tokom sastanka u Pokrajinskoj vladi, članovi delegacija obe vlade, razmotrili su mogućnosti inteziviranja saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, poljoprivrede, razmene znanja naučnih instituta, povezivanja univerziteta, te turističkih organizacija i razmene usluga u oblasti zdravstva.

Predsednik Pokrajinske vlade, posebno se osvrnuo na jačanje saradnje u oblasti putne infrastrukture. On je naglasio da će prioritetni projekti biti rekonstrukcija pruge Šid- Bijeljina, zatim poteza Fruškogorskog koridora od Novog Sada do Rume, zatim preko Šapca do Republike Srpske, koji predstavlja našu zajedničku potrebu i skraćene puteve privrednim i transportnim vezama između dve zemlje.

Mirović je dodao i da će za potpisani Protokol o saradnji, biti formirano zajedničko radno telo, koje će imati funkciju kontrole samog Protokola, kako bi se svi pomenuti projekti na najbolji i najefikasniji način i realizovali.

„Treba da objedinimo sve naše ljudske resurse i da stavimo u funkciju i sve drugo što imamo, da usmerimo ministarstva da zajednički realizujemo konkretne projekte,“ poručila je Cvijanović.

Predsednica Vlade Republike Srpske naglasila je da će potpisavinje današnjeg dokumenta biti samo osnova za mnoge konkretne stvari koje će se realizovati u budućnosti. Cvijanović je napomenula da postoje mnogi aspekti saradnje čija je realizacija već u toku, te da će biti dodatno akcentovane oblasti strateški instutucionalnog povezivanja.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi i potpisivanju dokumenta, prisustvovali su potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, potpredsednica Vlade Republike Srpske, Srebrenka Golić, kao i brojni članovi vlade obe delegacije.