МИРОВИЋ И ЦВИЈАНОВИЋ ПОТПИСАЛИ ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ АП ВОЈВОДИНЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, потисали су данас у Покрајинској влади, Протокол о сарадњи између АП Војводине и Републике Српске.

„Потписивање Протокола о сарадњи, значиће конкретизовање сарадње у читавом низу области, јер сматрамо да за то има простора и потребе, као и да везе народа Републике Српске и Војводине то и захтевају“, поручио је Мировић.

Током састанка у Покрајинској влади, чланови делегација обе владе, размотрили су могућности интезивирања сарадње у области културе, образовања, пољопривреде, размене знања научних института, повезивања универзитета, те туристичких организација и размене услуга у области здравства.

Председник Покрајинске владе, посебно се осврнуо на јачање сарадње у области путне инфраструктуре. Он је нагласио да ће приоритетни пројекти бити реконструкција пруге Шид- Бијељина, затим потеза Фрушкогорског коридора од Новог Сада до Руме, затим преко Шапца до Републике Српске, који представља нашу заједничку потребу и скраћене путеве привредним и транспортним везама између две земље.

Мировић је додао и да ће за потписани Протокол о сарадњи, бити формирано заједничко радно тело, које ће имати функцију контроле самог Протокола, како би се сви поменути пројекти на најбољи и најефикаснији начин и реализовали.

„Треба да објединимо све наше људске ресурсе и да ставимо у функцију и све друго што имамо, да усмеримо министарства да заједнички реализујемо конкретне пројекте,“ поручила је Цвијановић.

Председница Владе Републике Српске нагласила је да ће потписавиње данашњег документа бити само основа за многе конкретне ствари које ће се реализовати у будућности. Цвијановић је напоменула да постоје многи аспекти сарадње чија је реализација већ у току, те да ће бити додатно акцентоване области стратешки инстутуционалног повезивања.

Састанку у Покрајинској влади и потписивању документа, присуствовали су потпредседник Покрајинске владе, Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, потпредседница Владе Републике Српске, Сребренка Голић, као и бројни чланови владе обе делегације.