MINISTAR POPOVIĆ I SEKRETAR MILOŠEVIĆ OBIŠLI RADOVE NA IZGRADNJI NAUČNO-TEHNOLOŠKOG PARKA

Republički ministar za inovacije i tehnološki razvoj, dr Nenad Popović i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević zajedno sa predstavnicima Univerziteta u Novom Sadu, obišli su danas gradilište budućeg Naučno-tehnološkog parka. Tim povodom ministar Popović istakao je da je reč o najvažnijem projektu u inovacionoj oblasti u Republici Srbiji. Prema rečima Popovića radovi na izgradnji Naučno-tehnološkog parka koji će se prostirati na 30.000 metara kvadratnih, odvijaju se prema planu, sa vrlo malim zakašnjenjem.

„Ovo je zajednička investicija Republičke i Pokrajinske vlade, Univerziteta u Novom Sadu i Fakulteta tehničkih nauka koja treba, pre svega, da podigne tehnološki i inovacioni potencijal ne samo Novog Sada i AP Vojvodine, već cele Srbije i regiona. Ovo će biti najmoderniji i najbolji park u Jugoistočnoj Evropi, budući da su korišćena znanja i iskustva tehnoloških parkova u Lozani, Izraelu i Finskoj, a mi ćemo pokušati da sve to implementiramo, kako bi od toga imala korist naučna i inovaciona zajednica Republike Srbije“, rekao je Popović.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, naglasio je da visoko obrazovanje, nauka i njena povezanost sa privredom jesu jedini mogući smer u kome treba ići.

„Ovo je još jedan primer dobre saradnje i razumevanja dve Vlade, koji pokazuje da samo ujedinjeni oko projekata, možemo voditi javnu politiku koja promoviše znanje, kao faktor razvoja Srbije. Verujem da je odgovornost naših politika na svim nivoima pokazala pun smisao i u ovoj investiciji“, rekao je Milošević i dodao da je Pokrajinska vlada u ovoj godini za izgradnju prve faze Naučno-tehnološkog parka opredelila 110 miliona dinara.

Prema planu prva faza Naučno-tehnološkog parka koja iznosi 10.000 kvadratnih metara, treba da bude završena do kraja 2018. godine, a za završetak cele zgrade potrebno je izdvojiti još sedam miliona evra.