MILOŠEVIĆ POŽELEO SREĆAN POČETAK NOVE AKADEMSKE GODINE STUDENTIMA UČITELJSKOG FAKULTETA NA MAĐARSKOM NASTAVNOM JEZIKU

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživački delatnost, prof. dr Zoran Milošević, posetio je u četvrtak 28. septembra 2017. novu generaciju studenata Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici i poželeo im srećan početak 2017/2018. akademske godine.

„Vi koji ste danas prvi put zakoračali na ovaj fakultet, imate misiju da ga završite i tako obradujete sebe i vaše roditelje, ali i da učestvujete u kulturnom identitetu vaše zajednice i da na taj način ispoštujete kontinuitet koji su vam prethodnici ostavili, kao jednu misiju. Za svaku je pohvalu to što ste se opredelili za ovo zanimanje, jer dok neki sanjaju milione evra, kilometre puteva, vi sanjate društvo u kome se grade kvalitetni ljudi i ja vam čestitam na tome“, istakao je Milošević i dodao da ovaj fakultet predstavlja savest organizovanog demokratskog društva.

„Mislim uopšte da je obrazovanje i vaspitanje osnov izgradnje demokratskog društva. Ako se tome doda da je to jedan važan projekat u okviru korpusa mađarske nacionalne manjine, onda je to razlog više zašto treba doći ovde. Ovde se uspostavljaju mostovi kako unutar srpskog društva, tako i unutar našeg evropskog okruženja. Ja verujem da ćemo zajedno sa vama ubrzati proces naših evrointegracija“, rekao je Milošević

Svečani prijem novih studenata bio je na salašu Turu, koji predstavlja svojevrstan kamp za brucoše.

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici najmlađa je visokoškolska institucija Univerziteta u Novom Sadu, u čijem sastavu se nalazi od januara 2006. godine. Fakultet je nastao osamostaljivanjem subotičkog odeljenja Pedagoškog fakulteta u Somboru u okviru kojeg je realizovana nastava na mađarskom jeziku.

Fakultet ima Osnovne akademske studije, na smerovima diplomirani učitelj i diplomirani vaspitač, kao i Master akademske studije, na kojima studenti mogu steći zvanje master učitelj i master vaspitač. Fakultet upisuje ukupno 218 studenata, od toga 169 na osnovnim akademskim studijama i 39 na master akademskim studijama.