МИЛОШЕВИЋ ПОЖЕЛЕО СРЕЋАН ПОЧЕТАК НОВЕ АКАДЕМСКЕ ГОДИНЕ СТУДЕНТИМА УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА НА МАЂАРСКОМ НАСТАВНОМ ЈЕЗИКУ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачки делатност, проф. др Зоран Милошевић, посетио је у четвртак 28. септембра 2017. нову генерацију студената Учитељског факултета на мађарском наставном језику у Суботици и пожелео им срећан почетак 2017/2018. академске године.

„Ви који сте данас први пут закорачали на овај факултет, имате мисију да га завршите и тако обрадујете себе и ваше родитеље, али и да учествујете у културном идентитету ваше заједнице и да на тај начин испоштујете континуитет који су вам претходници оставили, као једну мисију. За сваку је похвалу то што сте се определили за ово занимање, јер док неки сањају милионе евра, километре путева, ви сањате друштво у коме се граде квалитетни људи и ја вам честитам на томе“, истакао је Милошевић и додао да овај факултет представља савест организованог демократског друштва.

„Мислим уопште да је образовање и васпитање основ изградње демократског друштва. Ако се томе дода да је то један важан пројекат у оквиру корпуса мађарске националне мањине, онда је то разлог више зашто треба доћи овде. Овде се успостављају мостови како унутар српског друштва, тако и унутар нашег европског окружења. Ја верујем да ћемо заједно са вама убрзати процес наших евроинтеграција“, рекао је Милошевић

Свечани пријем нових студената био је на салашу Туру, који представља својеврстан камп за бруцоше.

Учитељски факултет на мађарском наставном језику у Суботици најмлађа је високошколска институција Универзитета у Новом Саду, у чијем саставу се налази од јануара 2006. године. Факултет је настао осамостаљивањем суботичког одељења Педагошког факултета у Сомбору у оквиру којег је реализована настава на мађарском језику.

Факултет има Основне академске студије, на смеровима дипломирани учитељ и дипломирани васпитач, као и Мастер академске студије, на којима студенти могу стећи звање мастер учитељ и мастер васпитач. Факултет уписује укупно 218 студената, од тога 169 на основним академским студијама и 39 на мастер академским студијама.