МИЛОШЕВИЋ ОТВОРИО ЛАБОРАТОРИЈУ ЗА ГАСТРОНОМИЈУ НА ПМФ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић отворио је данас на Департману за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, најсавременију наставну радионицу – Лабораторију за гастрономију. Тим поводом секретар Милошевић је изјавио да је цела Покрајинска влада стала иза овог пројекта, не величином инвестиције него, пре свега, усмеравањем према оним профилима образовања који се производе за тржиште рада и софистициране услуге у области туризма и угоститељства.

„ Ја верујем да сви ови студенти који сада студирају, имају више него извесну будућност овде у Србији. Ови студенти и ако оду негде, одлазиће надахнути знањима својих професора, који су их учили да буду светски признати. Зато је велика сатисфакција данас промовисати нешто што је партнерство, онима који су себи већ увелико помогли са својим научним и укупним стручним потенцијалима, онима који су виспрени не само у науци, него и у продаји тог производа“, рекао је Милошевић и додао да је ово добар пример симбиозе науке и дуалног образовања.

Опремање Лабораторије за гастрономију омогућио је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, донирајући опрему вредну 34.000 евра, Фондација из Женеве (La Fondation pour la Formation Hôtelière), донирајући средства за опрему у вредности 24.000 евра, а у опремању је учествовала и компанија Металац.

Према речима декана Природно-математичког факултета, проф. др Милице Павков Хрвојевић, пре 15 година Департман за географију је оформио смерове из области гастрономије, хотелијерства и туризма, и колико је то тада била далекосежна и иновативна идеја, може се сведочити тек данас, када су се ове области показале као важан део привреде и сектор који доноси највише новца једној држави.

Према  узору на Европске Универзитете, Факултет је за студенте менаџмента у гастрономији и хотелијерству, у наставне планове и програме увео двомесечну феријалну и једномесечну припремну праксу, у свакој школској години, која се одвијала у најелитнијим хотелима и ресторана у више од 20 земаља света. Такав концепт је омогућио да студенти овог Департмана на великим светским такмичењима освајају из године у годину све више медаља и других признања, међу професионалцима. Резултат оваквога приступа је велики број студената који желе да студирају гастрономију и друге угоститељско-туристичке модуле, што чини ове студије једним од најпопуларнијих на Универзитету у Новом Саду.