МИЛОШЕВИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „ПРАВНИК – ОД ПЕРА ДО ТАЧПЕДА“

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић,  свечано је данас отворио изложбу, под називом: „Правник – од пера до тачпеда“, у холу Правног факултета Универзитета у Новом Саду. Изложба, која је отворена на Дан студената, приказује насловне стране свих бројева студентског листа „Правник“, а поводом изласка из штампе јубиларној стотог броја.

Обраћајући се присутнима покрајински секретар Милошевић присетио се речи својих професора, који су говорили да студент увек мора да има активни мисаоно-осећајни однос према основним, теоријским и праксеолошким питањима властите професије.

„Има много професија које се могу позивати на етичност, а ваша професија је једна од најбитнијих. Оно што су лекари за људе, правници су за друштво, јер шта је држава без стубова законодавне, извршне и судске власти, као и шта је правник без разумевања појма правде. Правник не треба само да делује кроз примену закона, него и да их креира тако што ће нама, који смо у јавним политикама, бити преко потребна „савест струке“, рекао је Милошевић и додао да је Покрајинска влада ове године подржала симулацију суђења у Паризу и Хагу са милион и две стотине хиљада динара и да ће убудуће помагати активности студентске организације.

Студентски лист „Правник“ објављује се од 1975, са прекидом у периоду од 1990. до 2013, када је на инсистирање професора факултета, а сада ректора Универзитета у Новом Саду, проф. др Душана Николића, поново почео да се штампа.

„Ми смо правници. Знамо где је почетак, знамо где је крај и знамо да одредимо меру свему ономе што је битно за живот и суживот са другим људима. Учествовали смо у обликовању студијског програма и Одсека за журналистику на Филозофском факултету, а после много година показало се да том програму недостаје правна димензија саопштавања чињеница широј заједници“ нагласио је Николић и додао да се нада да ће управо студенти Правног факултета,који пишу текстове за „Правник“ моћи да помогну колегама у  превазилажењу тог проблема.

Студентски лист „Правник“ основан је као новинарска секција, а уређивали су га студенти скоро свих генерација Факултета.  Лист представља одраз њихових интересовања, проблема и уверења, од ситних свакодневних до крупних друштвених питања. Јубиларни стоти број урађен је као одабир текстова из свих претходних бројева и представља уједно и последњи штампани број, будући да ускоро прелази на електронски облик издавачке делатности, што ће га учинити доступнијим и студентима других факултета, али и универзитета.img_6521novo

img_6477novo