МИЛОШЕВИЋ ОБИШАО ПЕТ ВИСОКОШКОЛСКИХ ИНСТИТУЦИЈА У СУБОТИЦИ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић био је у четвртак 6. јула 2017. у радној посети Суботици. Том приликом секретар Милошевић обишао је све високошколске институције на територији Суботице и разговарао са представницима институција о упису у школску 2017/2018. годину,  програму рада, као и о начину на који се може унапредити систем узајамног односа науке, високог образовања и привреде.

Након обиласка државних високошколских установа, покрајински секретар је истакао да је делимично задовољан овогодишњим одзивом студената, као и да је свестан да менаџмент високошколских установа улаже велики напор како би обезбедили конкурентност.

„Сви смо помало забринути због одређених демографских кретања и конкурентности земаља у региону, јер неки студенти се опредељују да студирају на неким другим адресама. На Високој техничкој школи то је релативно добро, као и Економском факултету и Грађевинском факултету. Висока васпитачка школа школа чини огроман напор да изађе из кризе како у финансијском смислу, тако и у кадровској консолидацији, али рекао би да су на добром путу. Желим да искажем задовољство, јер видим да не седе „скрштених руку“ и да се, где год је то могуће, тражи веза са привредом. Видим да млади сарадници и колеге које пристижу показују веће интересовање, ми смо спремни да помогнемо преко краткорочних пројеката и одлазака у иностранство на конференције, да пун смисао аутономији универзитета дамо кроз квалитет научно-истраживачке делатности. Све у свему задовољан сам оним што сам видео, јер без обзира на неко објективно постојање кризе и неки субјективни елементи који су допринели у раду неких високошколских институција, превазилазе се унутрашњим напором“ , рекао је проф. др Милошевић.

Осим факултета и високих струковних школа Милошевић је обишао и Студентски дом  „Боса Милићевић“  и том приликом нагласио да ће до почетка академске године бити реконструисана купатила на првом спрату. Иначе, за рад суботичког Студентског центра Покрајинска влада је током прошле године издвојила два милиона динара, а ове године дупло више средстава. Тај тренд ће, према речима покрајинског секретара, бити настављен.

„Неке ствари су заиста похвалне. Већина студената која поднесе захтев бива збринута у оквиру Студенског центра. Желимо да унапредимо квалитет, пошто се овде ради о другој категорији становања. Већ сада захваљујући активностима које спроводи нови менаџмент ми ћемо на почетку академске године први и други спрат уредити тако да будемо поносни, да студирање буде у складу са нормалним квалитетом живљења тих људи. Добре вести су не само када су у питању финансије, него и да постоји посвећеност људи да раде у реализацији овог пројекта. Влада Републике Србије је определила средства, Покрајинска влада и Студентски центар Суботица“, рекао је Милошевић.

Адаптацијом и рекострукцијом санитарних чворова, за коју су опредељена средства из републичког и покрајинског буџета, према речима директора Студентског центра Ранка Чуљковића, значајно ће бити унапређени услови смештаја студената. Студентски дом „Боса Милићевић“ располаже капацитетом од 720 места, од којих је 16 намењено за смештај студената који нису на буџету.

„На тај начин Студентски центар Суботица ће подићи део студентског стандарда на много већи ниво и студенте дочекати у много бољим условима „ рекао је Ранко Чуљковић, директор Студентског центра Суботица додајући да сваке године постоји велико интересовање студената за смештај, те је да капацитет попуњен.

Приликом посете Суботици Милошевић је обишао: Економски факултет, Грађевински факултет, Учитељски факултет на мађарском наставном језику, Високу школу струковних студија за образовање васпитача и тренера, Високу техничку школу, као и Студентски центар „Суботица“.

Фотографије и текст преузети са сајта: www.subotica.com.