МИЛОШЕВИЋ:НАУКУ СВЕ ВИШЕ МОРАМО ФИНАНСИРАТИ ИЗ РЕАЛНИХ ПРИХОДА

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић уручио је данас уговоре привредним друштвима, на основу конкурса за финансирање програма сарадње научноистраживачких организација и привреде у 2017. години.

Укупна вредност 28 уговора, који су уручени у у оквиру Сајма „Наука за привреду“, који се одржава у конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма, издвојено је близу 18 милиона динара.

Проф. др Милошевић захвалио се представницима привредних друштава који су, део својих активности реализовали преко факултета Универзитета и научних института у Новом Саду.

„Ми као представници Покрајинске владе овим гестом показујемо да нам је орјентација на привреди и када је реч о науци и високом образовању. У вредновању високог образовања важно је да се нађу и представници привредне коморе. Најава да ће се наука у будућности финансирати како из буџета, тако и из фондова који ће се формирати из привредног интереса, јасно указује на то да науку све више морамо финансирати из реалних прихода“, нагласио је Милошевић и додао да ће и следеће године Покрајинска влада подржати и јавни и приватни сектор.

Уговори су уручени привредним друштвима која су остварила сарадњу са: Природно-математичким факултетом, Факултетом техничких наука, Пољопривредним факултетом, Технолошким факултетом, Грађевинским факултетом из Суботице, Институтом за прехрамбене технологије и Универзитетом Едукомс.

Након   уручивања   уговора,   одржани   су   Међународни   пословни   сусрети   привредника   и представника научноистраживачких институција, факултета и института, такозвани Б2Б сусрети.

У директним разговорима учесници су били у прилици да остваре сарадњу, а за учешће на састанцима пријавило се 60 фирми, компанија и научних институција из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Факултети и институти понудили су пројекте који могу да унапреде пословања. Пријављене су фирме и  компаније  из  веома  различитих области  пословања.  Међу њима има произвођача хране, али  и хране за  животиње, оних који се баве рециклажом, производњом моторних и индустријских уља, рибарством, произвођача софтвера, курирских   служби,  продајом пољопривредних   производа,   продајом   индустријских   машина. Такође, за учешће на састанцима пријавило се и пет геронтолошких центара из Војводине.