МИЛОШЕВИЋ: „КУКАСТИ КРСТ НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ ШАЉЕ ПОРУКУ КОЈА ДУБОКО ВРЕЂА СВЕ КОЈИ ВЕРУЈУ У ЦИВИЛИЗАЦИЈСКЕ ВРЕДНОСТИ ТОЛЕРАНЦИЈЕ И РАЗЛИЧИТОСТИ“

Графит исцртаног кукастог крста нашао се на фасади Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, а по пријави комуналне инспекције Града Новог Сада, радници Јавног предузећа „Градско зеленило“ су га јутрос прекречили. Тим поводом покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић изјавио је да кукасти крст на Филозофском Факултету шаље поруку која дубоко вређа све који размишљају да су цивилизацијске вредности у толеранцији, суживоту и различитости.

„Кукастом крсту који представља поруку фашизма, није место на нашем Универзитету и Филозофском факултету. Ово је дрски покушај да се наметне једна тема која је увек била страна и Универзитету, али и свима нама који живимо у Војводини и који имамо свеже сећање на продукте фашизма“, нагласио је Милошевић и додао да овај симбол лако може прерасти у облик вербалног, али и физичког насиља.

Покрајински секретар Милошевић истакао је да данас поручујемо у име академске заједнице, студената, одговорних на нивоу Града, Покрајине и Републике да ово нису поруке вредносног система, већ поруке које га разарају. Он се осврнуо и на све чешћу злоупотребу Универзитета у политичке сврхе.

„Није добро да вређамо студенте, да вређамо професоре и намећемо идеје које имају приземан карактер. Било би добро да се уздржимо, не зато што је то законом утврђена норма него је, пре свега, етичко понашање у оквиру Универзитета у коме се негује различитост и право на различитост, а не једно политиканско угрупњавање и покушај да се поистоветимо са неком, неретко и примитивном идејом“, закључио је секретар Милошевић.

Када је реч о предузимању даљих корака у вези са откривањем починилаца секретар Милошевић је рекао да је уверен да ће полиција и други органи предузети све да се овакви догађаји више не понове.