МИЛИЋЕВИЋ: ПРИМЕНА САВРЕМЕНИХ НАУЧНИХ ДОСТИГНУЋА У ПРИВРЕДИ ИНДУКУЈE ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић данас је отворио 1. Сајам „Наука за привреду“, који се одржава на Новосадском сајму.

Нова сајамска манифестација организована је на иницијативу и под покровитељством Покрајинске владе, ради чвршћег повезивања науке и привреде у циљу интензивног економског развоја.

Ђорђе Милићевић је на отварању рекао да је Србија на добром путу економског развоја, коме и АП Војводина даје значајан допринос. Он је нагласио да о томе непобитно говоре охрабрујући подаци за првих девет месеци ове године: повећање индустријске производње за 7,9 одсто, раст извоза за чак 18,7 одсто, степен покривености увоза извозом који је крајем септембра износио скоро 96 одсто, док је број незапослених лица, и то је најважнији податак, истакао је Милићевић, смањен за 22.461.

„Али, ми желимо још бржи и још снажнији економски развој. Да би до тога и дошло, неопходно је и осмишљавање нових механизама који ће такав развој индуковати. Један од њих је, без сумње, много интензивнија примена савремених научних достигнућа у реалној економији, што је и основна идеја покретања и основни циљ одржавања сајма „Наука за привреду“, нагласио је Милићевић.

Према његовим речима, овај сајам ће бити значајан корак како би се научна, техничко-технолошка достигнућа и иновације, до којих наши признати научници и истраживачи долазе на факултетима и научним институтима, применила у свим производним областима, од пољопривреде, преко индустрије, до сфере услужних делатности.

То ће, како је рекао Милићевић, допринети већој ефикасности појединачних привредних друштава а, у коначном збиру, до још бољих економских индикатора и много бржег раста бруто домаћег производа.

Милићевић је нови пословни сајам окарактерисао као место сусретања, јер ће он бити изузетна прилика да и научноистраживачке институције стекну прецизан увид у реалне потребе привреде и тржишта и тако добију могућности за трансфер знања у конкретне привредне пројекте.

У наредна два дана трајања сајма, потенцијале својих научних и истраживачких достигнућа демонстрираће привредним компанијама представници свих факултета Универзитета у Новом Саду, других универзитета из Србије, три научна института из АП Војводине, Научно-технолошког парка из Београда, Био-техничког факултета из Црне Горе и Иновационог центра из Републике Српске. Представници из француског региона Валдоаз презентоваће примере своје праксе у области примене науке у привреди.

На свечаном отварању, учесницима и гостима обратили су се члан Градског већа Новог Сада за привреду Милорад Радојевић и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, а свечаности је присуствовао и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић.

Пословни сајам „Наука за привреду“, организован је уз подршку Покрајинске владе, Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, Новосадског сајма и Привредне коморе Војводине.