INSTITUT OD NACIONALNOG ZNAČAJA

Institut za ratarstvo i povrtarstvo posetili su u utorak, 25. aprila 2017. ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević. Ovaj Institut je drugi po veličini u Srbiji i predstavlja mesto na kome je do sada stvoreno više od 1.000 sorti i hibrida, od čega je skoro 500 registrovano i gaji se u inostranstvu.

„Rad Instituta za ratarstvo i povrtarstvo predstavlja putokaz za mnoge, jer oni rade na primenjenim istraživanjima fokusiranim na tržište i predstavljaju brend sa ogromnim izvoznim potencijalnom“, rekao je resorni sekretar Milošević i dodao da na ovom mestu nauka radi u službi poljoprivrede, a moćan naučni tim stvara sorte i hibride koji su prisutni u 26 zemalja sveta.

Ministar Šarčević je naglasio da će dati maksimalnu podršku Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu da se zemljište koje koristi taj institut za semensku proizvodnju izuzme od zakupa na duži rok.

Takođe, najavljeno je da će Institut dobiti podršku od Ministarstva za sticanje statusa institucije od nacionalnog značaja.

Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Jan Turan, govoreći o radu te naučnoistraživačke ustanove, rekao da se ona finansira pre svega posredstvom tržišta, semenske proizvodnje, čak 95 odsto, dok ostalih pet odsto čini projektno finansiranje od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i pokrajinskog Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

????????????????????????????????????