ИНСТИТУТ ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА

Институт за ратарство и повртарство посетили су у уторак, 25. априла 2017. министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић. Овај Институт је други по величини у Србији и представља место на коме је до сада створено више од 1.000 сорти и хибрида, од чега је скоро 500 регистровано и гаји се у иностранству.

„Рад Института за ратарство и повртарство представља путоказ за многе, јер они раде на примењеним истраживањима фокусираним на тржиште и представљају бренд са огромним извозним потенцијалном“, рекао је ресорни секретар Милошевић и додао да на овом месту наука ради у служби пољопривреде, а моћан научни тим ствара сорте и хибриде који су присутни у 26 земаља света.

Министар Шарчевић је нагласио да ће дати максималну подршку Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду да се земљиште које користи тај институт за семенску производњу изузме од закупа на дужи рок.

Такође, најављено је да ће Институт добити подршку од Министарства за стицање статуса институције од националног значаја.

Директор Института за ратарство и повртарство, Јан Туран, говорећи о раду те научноистраживачке установе, рекао да се она финансира пре свега посредством тржишта, семенске производње, чак 95 одсто, док осталих пет одсто чини пројектно финансирање од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја и покрајинског Секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

????????????????????????????????????