ФАКУЛТЕТУ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА ДОДЕЉЕНА СВЕТОСАВСКА НАГРАДА

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић присуствовао је данас заједно са многобројним званицама из града и покрајине на свечаном коктелу поводом уручења Светосавске награде Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду.  Награду је Факултету уручило Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а на предлог Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, Медицинског факултета, Учитељског факултета на мађарском наставном језику, Друштва педагога физичког васпитања Војводине, Савеза за школски спорт Војводине, Друштва наставника физичког васпитања Града Новог Сада и Савеза за школски спорт и олимпијско васпитање Града Новог Сада.

Ресорни секретар проф. др Зоран Милошевић рекао је да је данашњи дан посебан и због чињенице да ово признање представља спој европског и традиционалног.

„Капитал више од четири деценије јесте не само ово здање, него и добри људи који стварају овде. Међу њима има и добитника Октобарске награде, освајача олимпијских медаља, стотине хиљада младих који добровољно дају крв, студената и професора који помажу у међународним пројектима“, нагласио је секретар Милошевић.

Честитајући Светосавску награду Факултету спорта и физичког васпитања ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Душан Николић, рекао је да му је изузетно драго зато што је наш Универзитет понео назив академске звезде у успону.

„Ово је кућа која даје један нови полет нашем Универзитету и признање које им је додељено, представља природни наставак онога на чему је овај Факултет радио протеклих неколико деценија, а уједно представља и залог за једну сјајну будућност свих нас“, истакао је ректор Николић.

Факултет спорта и физичког васпитања осниван је 1974. године и до данас је произвео 3.867 професора физичког васпитања и спорта, 265 мастера и магистара наука и 116 доктора наука. Већина тренерског кадра, као и наставног кадра у војвођанским школама, потекла је са Факултета спорта и физичког васпитања у Новом Саду, који је на тај начин трајно уградио себе у темеље школства и спорта у Републици Србији.

Декан Факултета спорта и физичког васпитања, проф. др Дејан Мадић, нагласио је да у образложењу додељене Светосавске награде пише, између осталог, и то да Факултет припада реду оних изванредних високошколских установа, које целокупним својим постојањем и делањем доприносе квалитетном образовању и васпитању, унапређивању образовно-васпитне праксе и развоју научних достигнућа, не губећи притом своју просветарску, доброчинитељску, дакле, светосавску вертикалу.img_6643jpg