ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР ПОПОВИЋ СВЕЧАНО ОТВОРИО ТРЕЋИ САЈАМ „НАУКА ЗА ПРИВРЕДУ“

Трећи сајам „Наука за привреду“ отворио је данас проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја у Конгресном центру Новосадског сајма. Тим поводом државни секретар Поповић изјавио је да му је драго да постоји оваква манифестација која показује важност повезивања науке и привреде.

„Министарство је у децембру проше године донело Закон о фонду за науку и ми смо задовољни његовим функционисањем. У јуну смо расписали први позив за пројекте Фонда за науку, чија евалуација је у току. Имали смо чак 585 пријављених пројеката, а због великог интересовања, Влада Републике Србије одлучила је да повећа буџет за овај позив, тако да ћемо за следећу годину имати на располагању 9 милиона евра, уместо досадашњих 6 милиона“, нагласио је државни секретар Поповић и додао да је у међувремену Министарство расписало још два позива – први који се односи на пројекте који су у вези са вештачком интелигенцијом и други који обухвата пројекте који повезују научну дијаспору.

Манифестација се организује на иницијативу Покрајинске владе, а реализује у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за високо образовање и научноистраживачку делатност, Универзитетом у Новом Саду и Привредном комором Војводине. Према речима покрајинског секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића у фокусу овогодишњег Сајма су дигитална решења за успешна повезивања науке и привреде.

„ Ми, у Покрајини, схватили смо да је веома важно оно што ради Универзитет у Новом Саду, а то је утврђивање нивоа дигитализације високог образовања. Нама је то битно како бисмо утврдили шта су изазови времена пред којим смо, јер морамо подићи технолошку инфраструктуру на виши ниво, морамо прилагодити курикулуме студијских програма и саме силабисе предмета и наравно, јачати предузетнички прилаз овом проблему“, казао је Милошевић и додао да овај сајам тестира много тога, а између осталог и колико смо заиста хуманистички оријентисани у процесу дигитализације.

„Ми не можемо човека учинити роботом, али можемо помоћи у свим његовим аспектима живљења, пре свега у образовању. Зато је наша мисија да разумемо потребе привреде, али и да подесимо инструменте управе. Дакле, говоримо о синергији државе, привредног амбијента и високог образовања“, закључио је секретар Милошевић.

Проректорка за наставу Универзитета у Новом Саду проф. др Сања Подунавац Кузмановић истакла је да Универзитет, који следеће године обележава 60 година од оснивања, континуирано ради на формирању висококвалитетног научно-истраживачког подмлатка који је својим знањем способан да ствара нове вредности.

„ Велики број међународних научних пројеката и обиман трансфер добијених резултата у привреду, основно је обележје Универзитета у Новом Саду који броји више од 400 акредитованих студијских програма свих нивоа“, нагласила је проректорка Подунавац Кузмановић.

Након званичног отварања, програм манифестације је настављен уручењем признања за најуспешнија дигитална решења повезивања науке и привреде, која се ове године организује први пут. Укупно је пријављено 25 дигиталних решења, а на такмичењу су учествовала два универзитета – Универзитет у Новом Саду и Универзитет „Едуконс“, 10 факултета Универзитета у Новом Саду и 5 института – Институт БиоСенс, Научни институт за ветеринарство, Институт за ратарство и повртарство „НС семе“, Научни институт за прехрамбене технологије и Институт за низијско шумарство и животну средину.

Жири који су чинили представници Секретаријата, Универзитета и Новосадског сајма, донели су одлуку да прво место припадне Институту БиоСенс из Новог Сада за дигиталну платформу АгроСенс, која је намењена управљању пољопривредним газдинствима – од локалних временских прогноза и историјских метео података, до е-саветодавца и модула за оптимизацију сетвене структуре и оптимизацију ђубрива.

Друго место припало је Факултету спорта и физичког васпитања, Нови Сад за дигитално решење батерије тестова за процену физичког капацитета старијих људи за обављање свакодневних активности и треће место је освојио Факултет техничких наука, Департман за енергетику, електронику и телекомуникације, Катедра за теоријску електротехнику, Нови Сад за софтвер који омогућава јавни увид у постојеће нивое електромагнетног поља.

Новосадски сајам је добитнике признања наградио путовањем.

Посетиоци манифестације имају прилику да присуствују презентацији дигиталних решења науке за привреду, као и Б2Б сусретима намењених пословном повезивању привредника и представника научних институција.