ДРУГИ ПУТУЈУЋИ СТУДЕНТСКИ САЈАМ У НОВОМ САДУ

У Централној згради Универзитета у Новом Саду данас се по други пут одржава Путујући студентски сајам, под слоганом: „Студирајте у Француској – Сусрет са француским универзитетима“. Тим поводом присутне је поздравила и проф. др Светлана Михић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, која је осврћући се на вековно пријатељство између Француске и Србије истакла да, осим савезништва у свим ратовима, две пријатељске земље деле и заједничке културне и образовне вредности.

„Од средине 19. века Француска постаје кључна дестинација учених Срба, који тамо одлазе на школовање. Скоро да нема оновремене јавне личности из наше земље, која неко време није провела у Француској, образујући се. На ову западну земљу се у Србији гледало, као на оазу просвећености – државу филозофа и савремених генија“, рекла је подсекретар Михић и додала да је Београд једини град ван Француске, који носи орден Легије части, што представља још један доказ овог нераскидивог пријатељства и поштовања.

Целодневна манифестација на којој је присуствовао и господин Никола Фаје, отправник послова Амбасаде Републике Француске у Србији, омогућава студентима Универзитета у Новом Саду, као и широј јавности, да се информишу о студијама у Француској, као и о фондовима за финансирање академске мобилности на универзитетима у Француској.

„Размене професора, али и студената биле су могуће између осталог и захваљујући европском програму “Еразмус +“. Посебно бих желео да нагласим да за одлазак на студије у Француској није неопходно знање искључиво француског језика, будући да има доста студијских програма и на енглеском језику“, истакао је Фаје и додао да се посебно радује обнављању уговора о сарадњи, који повезује стипендије Владе Француске и стипендије Фонда за младе таленте „Доситеја“, који награђују најбоље студенте у Србији.

Конкурс за стипендије Владе Републике Француске за 2018. отворен је од данас, 1. новембра 2017. и траје до марта 2018. године. Захваљујући овим стипендијама у школској 2015/2016. укупно 725 студената из Србије је студирало у Француској.

Овај сајам део је осмог Путујућег студентског сајма, који се одржава под покровитељством агенције Campus France и у организацији Француских института из: Србије, Бугарске, Албаније, Грчке и Босне и Херцеговине. Након представљања у Новом Саду, манифестација ће наредног дана бити одржана и у Београду.