DODELJENE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO PROFESORIMA NOVOSADSKOG UNIVERZITETA

Na svečanoj akademiji u Skupštini AP Vojvodine, večeras su dodeljene nagrade za životno delo profesorima Univerziteta u Novom Sadu za 2018. godinu, koju dodeljuje Udruženje univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine.

Priznanje iz oblasti biotehnoloških nauka pripalo je prof. dr Mariji Zgombi, redovnom profesoru Poljoprivrednog fakulteta, a iz oblasti prirodno – matematičkih nauka nagrađen je prof. dr Božo Dalmacija, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta.

Redovni profesor Medicinskog fakulteta prof. dr Ljilja Mijatov Ukropina dobitnik je priznanja iz oblasti medicinskih nauka, dok je u oblasti tehničkih nauka nagrađena prof. dr Livija Cvetićanin, redovan profesor Fakulteta tehničkih nauka.

„Nagrade za životno delo na najlepši način zaokružuju vaš impresivan naučni opus u koji ste uložili svoje znanje, rad i istrajnost i nose više nego jasnu poruku – vi i vaše delo treba da budete uzor i današnjoj i generacijama koje dolaze“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Nagrade, kako je naveo, treba posmatrati i kao potvrdu da su nauka i znanje ključne društvene vrednosti.

Pokrajinska vlada nastaviće sa podrškom razvoju Univerziteta u Novom Sadu, jer je on u decenijama koje su za nama, postao visokoobrazovna i naučna institucija relevantna ne samo u nacionalnim, već i u globalnim okvirima, istakao je predsednik Mirović.

„Sa više od 50.000 svojih studenata i preko 5.000 zaposlenih, Univerzitet u Novom Sadu, jedan je od temeljnih stubova našeg društva i garancija njegovog bržeg i sveobuhvatnijeg razvoja“, dodao je predsednik Mirović.

Svečanosti je prisustvovao i pokrajinski sekretar za visoko obarzovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević sa saradnicima.