ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ НОВОГ САДА У ПОСЕТИ НИЖЊЕМ НОВГОРОДУ

У оквиру вишедневне посете партнерским институцијама у Нижњем Новогороду у Руској Федерацији, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Душица Ракић и проректорка Универзитета у Новом Саду проф. др Сања Подунавац Кузмановић посетиле су у среду, 8. маја 2019. године Поволошки истраживачки медицински универзитет и Државни универзитет Лобачевски у Нижњем Новгороду.

Приликом посете Поволошком истраживачком медицинском универзитету, заменица Ракић и проректорка Подунавац Кузмановић сусреле су се са проректорима Ирином Александровном Клеменовом, Еленом Сергејевном Богомоловом и Михаилом Николаевичем Ивановим.

Поволошки истраживачки медицински универзитет у Нижњем Новогороду је основан 1920. године и у његовом саставу налазе се факултети за медицину, педијатрију, фармацију, превентивну медицину, стоматологију и високо струковно образовање у области здравствене неге. Током сусрета било је речи о могућностима успостављања билатералне међууниверзитетске сарадње.

У наставку дана, делегација из Новог Сада посетила је Државни универзитет Лобачевски у Нижњем Новгороду. Том приликом, делегација из Новог Сада састала се са проректорима Вадимом Викторовичем Сајгином и Виктором Борисовичем Казанцевом, а сусрету су такође присуствовали представници Института за биолошке системе и биомедицину и Хемијског факултета Универзитета Лобачевски. На састанку су вођени разговори о унапређењу вишегодишње успешне сарадње два универзитета, који имају интензивну билатералну академску и научну сарадњу од 2015. године, када је потписан петогодишњи меморандум о разумевању између две институције.

Државни универзитет Лобачевски у Нижњем Новгороду је један од највећих универзитета у Русији, основан 1916. године. На Универзитету студира 30.000 студената из 97 земаља. У његовом саставу се налази 19 факултета и института, као и шест истраживачких института. Универзитет има 400 професора и 1200 сарадника.

Током посете Нижњем Новогороду заменица Ракић и проректорка Подунавац Кузмановић узеће учешће и на Међународној научној конференцији студената и младих научника «Савремена наука: актуелни проблеми и перспективе развоја».

Учесници Конференције која се одржава на броду „Октобарска револуција“, пратиће руту Нижњи Новгород – Чебоксари – Тетуши – Самара – Тољати – Уљановск – Казан – Свијажск – Нижњи Новгород. Том приликом ректори и проректори руских универзитета и представници српских универзитета имаће прилику да се упознају са научном и образовном базом универзитета, као и да посете лабораторије опреме за аутоматизацију, високонапонску опрему, електричне погоне и електричне машине, микропроцесорску и релејну заштиту, дигиталну подстаницу и образовну класу аутоматизованих система пројектовања.