ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ КИНЕСКЕ ПРОВИНЦИЈЕ ХЕБЕЈ НА ПРИЈЕМУ У ПОКРАЈИНСКОЈ ВЛАДИ

Заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Друшица Ракић са сарадницима, примила је данас делегацију провинције Хебеј, Народне Републике Кине, на челу са Ванг Тингшаном, замеником директора одељења за образовање. Том приликом заменица Ракић изразила је задовољство успешном дугогодишњом билатералном сарадња, која се најбоље види кроз многобројне успешне међународне пројекте. Отварањем Конфуцијевог института на Филозофском факултету, Универзитет у Новом Саду постао је део велике породице, која данас броји више од 500 Конфуцијевих института у свету. Такође, Универзитет у Новом Саду изабран је за ново седиште Секретаријата Конзорцијума институција високог образовања у оквиру сарадње НР Кине и 16 земаља централне и источне Европе, окупљени око најважније глобалне иницијативе „Један појас, један пут“.

Заменик директора Ванг Тингшан изразио је задовољство добром сарадњом у области високог образовања и истакао да се нада да ће се та сарадња проширити и на индустрију и привреду. Он је рекао да долазак делегације у Нови Сад и на Универзитет представља само иницијални састанак, који ће означити почетак још боље и плодоносније сарадње.

Током дводневне посете Републике Србије кинеска делегација потписала је Mеморандум о разумевању између Универзитета у Новом Саду и три универзитета из кинеске провинције Хебеј, и то: Хебејског универзитета за економију и бизнис, Универзитета Шиђаџуанг Тиедао и Хебејског универзитета за финансије.

Овим Меморандумом предвиђена је академска сарадња у области размене студената, наставника и истраживача, као и заједничких научних пројеката, публикација, и размене академских информација од обостраног интереса.