ДЕЛЕГАЦИЈА ИСТОЧНО КИНЕСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У ПОСЕТИ АП ВОЈВОДИНИ

Делегација Источно кинеског универзитета политичких наука и права Шангај  (ECUPL), посетила је данас Скупштину АП Војводине и том приликом се састала са Покрајинским заштитником грађана – Омбудсманом, проф. др Зораном Павловићем. Састанку је присуствовала и заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић, која је том приликом истакла да су односи Народне Републике Кине и Републике Србије достигли највишу тачку развоја у својој историји.

„У области високог образовања и научних истраживања сарадња са Кином је постигнута у многим областима. Само на нивоу Универзитета у Новом Саду, потписано је 15 споразума, и то у области: пољопривреде, шумарства, економије, правних и техничких наука. Такође,Одељење за индустријско инжењерство и менаџмент, Факултета техничких наука, предложило је оснивање института „ Један појас-један пут“, који би остварио координирану сарадњу између универзитета у Србији, универзитета у Кини и још 15 одабраних универзитета у земљама Централне и Источне Европе“, нагласила је заменица Ракић.

Покрајински заштитник грађана, проф. др Зоран Павловић, уручио је признање уваженом ректору ECUPL, професору Ји, за његов допринос развоју демократизације друштва и владавине права.

Кинеска делегација налази се у дводневној посети АП Војводини и Новом Саду, а организована је у склопу посете Републици Мађарској, Србији и Босни и Херцеговини. Реч је о првој у низу будућих планираних посета, како представника академске заједнице, тако и представника пословне/привредне заједнице, којима је циљ успостављање сарадње у овим областима на регионалном нивоу између Републике Кине и Републике Србије.

Посета делегације ECUPL претходи посети предстваника кинеске пословне/привредне заједнице.