DELEGACIJA AMBASADE REPUBLIKE FRANCUSKE NA PRIJEMU U POKRAJINSKOJ VLADI

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić, primili su danas delegaciju Ambasade Republike Francuske u Srbiji, na čelu sa otpravnikom poslova gospodinom Nikolom Fajem.

Prilikom susreta bilo je reči o vekovnom prijateljstvu između Francuske i Srbije, koje je i danas prisutno i ogleda se u odličnoj saradnji u oblasti obrazovanja i kulture. Drugi putujući studentski sajam, koji je danas otvoren na Univerzitetu u Novom Sadu pod sloganom: „Studirajte u Francuskoj – Susret sa francuskim univerzitetima“, predstavlja primer dobre saradnje univerziteta Srbije i Francuske, kao i mogućnost mobilnosti profesora i studenata.

Zahvaljujući stipendijama Vlade Republike Francuske, u školskoj 2015/2016. ukupno 725 studenata iz Srbije je studiralo u Francuskoj. Kada je reč o visokom obrazovanju i inovacijama, Faje je naglasio da Univerzitet u Novom Sadu treba staviti na evropsku kartu izuzetnosti.

Na sastanku je bilo reči i o partnerstvu Francuske i Republike Srbije u oblasti privrede i inovacija, koje je ocenjeno kao dobro, budući da je francuska privreda preko Kredit Akrikol banke, Lafarža, Šnajder elektrika i mnogih drugih, već godinama prisutna na teritoriji AP Vojvodine, ali da uvek ima prostora za još bolju i uspešniju saradnju.

Predstavnici Ambasade Francuske uputili su čestitke za izbor Novog Sada za prestonicu kulture 2021. i ponudili svesrdnu pomoć u organizaciji.