ДАНИ МАТИЦЕ СЛОВАЧКЕ У МАТИЦИ СРПСКОЈ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је у четвртак 24. новембра 2016. фолклорном програму: „Из српске културне ризнице”, који је одржан у Галерији Матице српске поводом обележавања дана Матице словачке. Дани матице словачке обележени су у периоду од 22. до 24. новембра богатим културно-уметничким програмом, а домаћин манифестације била је Матица српска.
Матица словачка основана је у Бачком Петровцу, 18. маја 1932. године. У то време Матица је бројила 360 редовних чланова, а за првог председника изабран је др. Јан Буљик.
Настанак Матице је био условљен жељом за продубљивањем контаката између Словака у тадашњој Југославији и Словачке. Матица словачка је 1948. године добила сагласност од Народне скупштине АП Војводине за отварање етнографског музеја, чију основу су чинили предмети сакупљени у оквиру изложбе: „Удружење чехословачких жена“, али и предмети сакупљени на позив Матице словачке. Музеј је свечано отворен 1949. године за време Словачких народних свечаности.
Матица словачка и данас активно ради на очувању словачког идентитета и развоју друштвеног положаја Словака, нарочито у областима: просвете, културе, уметности и словачког језика и писма.
danimaticeslovackeugalerms-blu_002