ДАН СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ

 У оквиру свечаности поводом обележавања Дана Српске академије наука и уметности, која је одржана у понедељак, 19. новембра, отворен је Аудиовизуелни архив и Центар за дигитализацију САНУ, представљени су новоизабрани дописни чланови САНУ и отворена је стална поставка из збирке Кабинета за одликовања Архива Српске академије наука и уметности на првом спрату Палате САНУ.

Свечаности је присуствовао и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

Како се приликом отварања Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију САНУ могло чути, у наредном периоду је планирана дигитализација преписке Вука Стефановића Караџића, маргиналија првог издања Српског рјечника Вука Стефановића Караџића из 1818. године, дела Уметничке збирке Галерије ликовне и уметничке збирке САНУ, старих и ретких књига које се налазе у Библиотеци САНУ, свих издања САНУ, комплетне грађе Архива у Сремским Карловцима итд.

У поздравном говору у Свечаној сали САНУ, академик Владимир С. Костић, председник САНУ, у својој беседи се осврнуо на недавне изборе за нове чланове САНУ, бројне програмске активности у Академији, присуство САНУ у медијима, те њеној изложеност неутемељеној критици у претходном периоду. Академик Марко Анђелковић, генерални секретар САНУ, говорио је о сталној поставци из збирке Кабинета за одликовања Архива САНУ, истакавши да је реч о делу фонда који репрезентује збирку и датује од половине 19. века до данас. Програм Дана Српске академије наука и уметности подразумевао је и представљање новоизабраних дописних чланова САНУ.