ЧЕТВРТИ РЕКТОРСКИ ФОРУМ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ И ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ОДРЖАН НА УНИВЕРЗИТЕТУ У ПОДГОРИЦИ

Четврти ректорски форум Југоисточне Европе и Западног Балкана одржан је на Универзитету у Подгорици 23. и 24. априла 2019. године. Скуп је организован уочи прославе 45 година Универзитета Црне Горе и окупио је високе представнике 30 универзитета региона. У име Универзитета у Новом Саду, Ректорском форуму и свечаном обележавању Дана Универзитета Црне Горе присуствовала је проректорка за наставу проф. др Сања Подунавац-Кузмановић, као и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

У име институције домаћина, присутне учесника Форума поздравио је ректор Универзитета Црне Горе проф. др Данило Николић. На Четвртом ректорском форуму Југоисточне Европе и Западног Балкана усвојен је Пословник о раду Ректорског форума. Овим документом утврђени су заједнички циљеви универзитета учесника Форума, који се односе на развој високог образовања на регионалном нивоу, сарадњу у области науке, уметности, истраживања и трансфера знања, као и у оквиру дефинисаног плана јачања академског интегритета. Током дискусије су представљени заједнички закључци са претходног ректорског форума, који је одржан на Универзитету у Мостару у фебруару 2019. године, као и заједнички закључци о даљем деловању. Поред тога, вођени су разговори о Берлинском процесу, чији је циљ да се подржи мирна, стабилна и демократска будућност Западног Балкана и да се унапреди регионална сарадња и процес евроинграција у региону.

У знак добре будуће међууниверзитетске сарадње, проректорка Универзитета у Новом Саду Сања Подунавац-Кузмановић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић засадили су дрво маслине у кампусу Универзитета Црне Горе, заједно са осталим ректорима и представницима 30 универзитета региона који су, такође, засадили по једну маслину у универзитетском кампусу поводом обележавања 45 година Универзитета Црне Горе.

Током скупа је најављено одржавање Петог ректорског форума Југоисточне Европе и Западног Балкана. Домаћин наредног скупа биће Универзитет у Љубљани, а Форум ће бити одржан у децембру 2019. године, у оквиру обележавања стогодишњице овог универзитета.

Први ректорски форум одржан је на Универзитету у Новом Саду у септембру 2018. године, а наредни скупови организовани су на Универзитету у Загребу у новембру 2018. године када је потписана Декларација универзитета Југоисточне Европе и Западног Балкана, као и на Универзитету у Мостару у фебруару 2019. године када је 30 универзитета региона потписало Академски међуинституционални споразум о сарадњи.