БУЊЕВЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК

У присуству великој броја гостију и званичника, кроз свечану академију, буњевачка заједница у Србији обележила је један од четири национална празника – Дан Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и осталих Словена, у петак, 23. новембра 2018, у Великој већници Градске куће у Суботици.

Национални празник Бујевцима је, у име Игора Мировића, председника Владе АП Војводине, честитао Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачки делатност.

„Оно на шта посебно треба да будемо поносни јесте један конфесионани, културолошки и сваки други склад. То није само политичка прокламација, него начин живота. То су, својим одлукама, јасно подвукли посланици Велике народне скупштине“, рекао је Милошевић.

Свечана академија почела је интонирањем химне Србије „Боже правде“ и свечане песме Буњеваца „Подвикује буњевчка вила“, у извођењу Тамаре Бабић. Нела Ивић читала је одломак из приче „Ни мртва у туђини“ Маре Ђорђевић Малагрски, а Тихомир Врбановић и Душан Ивић су читали говоре Јаше Томића и Блашка Рајића. Приказан је део документарног филма „Великани српске Војодине“, док су у програму учествовали још Суботички тамбрашки оркестар и КУЏ „Братство“.

Слике преузете са интернет портала – www.subotica.info