БУЊЕВЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ „ДАН ДУЖИЈАНЦЕ“

Буњевачки национални савет и Центар за културу Буњеваца обележио је у уторак, 15. августа „Дан Дужијанце“, један од четири национална празника буњевачке националне заједнице. Тим поводом међу представницима Покрајинске владе, свечаности је присуствовао и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић. Свечаност је започела у Фрањевачкој цркви, када је први пут посвећен хлеб од новог жита, који се предаје домаћину манифестације. Грађани су имали прилику да уживају у свечаној поворци која је кренула од Буњевачке матице до централног градског Трга, на челу са бандашем и бандашицом.

Кроз векове, Дужијанца се обележавала на различите начине, прво на салашима, а од 1911. године и у цркви. Национални савет Буњевачке националне мањине од 2006. године га обележава као национални празник.

Буњевци обележавају као националне празнике и Велико прело 2. фебруара, Дан оснивања Буњевачког националног савета 23. фебруара, и 25. новембар – Дан велике народне скупштине Срба, Буњеваца и осталих Словена.