АРХИВ ВОЈВОДИНЕ ОБЕЛЕЖИО 9. ЈУН – МЕЂУНАРОДНИ ДАН АРХИВА

Међународни дан архива у свету се сваке године обележава 9. јуна. Ове године Архив Војводине обележава свој дан промоцијом књиге Сање Гавриловић: „У незаборав прошлости“, која говори о личностима из области културе и уметности од друге половине XIX до прве половине XX века у архивској Збирци др Јована Милекића, а коју су почетком ове године објавили Архив Војводине и Друштво архивских радника Војводине.

Тим поводом присутне је поздравила покрајински секретар за културу, јавно инфомисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, а промоцији књиге присуствовао је и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

О књизи су говорили: др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, мр Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, др Жарко Димић, рецензент, Зоран Вељановић, рецензент, Весна Башић, уредник и Сања Гавриловић, аутор књиге.

Идеја о обележавању Међународног дана архива појавила се почетком 21. века. На 15. Конгресу у Бечу учесници су усвојили резолуцију о оснивању Међународног дана архива који би се обележавао сваке године 9. јуна, на дан оснивања Међународног архивског већа. До прве прославе се чекало неколико година, тако да је први Међународни дан архива обележен 9. јуна 2008. године.

Међународни дан архива је први пут обележен 2008.  и представља прилику када архиви у свету упознају јавност са својом стручном, културном, научном, административном и услужном делатношћу, као и са вредним историјским писаним благом о којем воде бригу, и на тај начин подстичу развијање свести о архивској грађи, као културном и споменичком благу које заслужује да буде сачувано од заборава, пропадања, уништења, а првенствено као основа за писање историје и памћење једног народа, који без писаних докумената која то потврђују, престаје да постоји.