АКАДЕМИЈA УМЕТНОСТИ У НОВОМ САДУ ДОБИЛА СРЕДСТВА ЗА НОВЕ МУЗИЧКЕ ИНСТРУМЕНТЕ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др. Зоран Милошевић и декан Академије уметности у Новом Саду, Универзитета у Новом Саду, проф. Синиша Бокан, потписали су данас Уговор о финансирању набавке нових музичких инструмената и пратеће опреме за потребе Академије уметности у Новом Саду. Вредност уговора износи 32.512.500,00 динара.

Обраћајући се присутнима покрајински секретар Милошевић нагласио је да чињеница да је новац за набавку музичких инструмената и опреме издвојен из текуће буџетске резерве говори о томе да је цела Покрајинска влада стала иза овог великог пројекта.

Осим ових средстава, ми смо у 2017. години определили и око 5 милиона динара за уметничко-истраживачке пројекте. То говори да имамо јасну перцепцију да вреди улагати у оне који својим талентом, али и огромним радом и наравно, подршком педагога, стварају изузетну уметничку продукцију, која надилази и наше етничке и државне границе и служи за понос целог региона, а ја бих рекао и културе овог дела света, рекао је Милошевић.

Потписивању уговора присуствовао је и Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама који је истакао да су Нови Сад, као и цела Војводина извор талентованих људи у свим доменима уметности. Штаткић је, такође, рекао да би у наредном периоду требало размишљати о изградњи зграде за Академију уметности, будући да су сви објекти које користи Академија, заправо ненаменски.

Будући да Академија уметности у Новом Саду представља једну од најзначајнијих образовних и културних институција у региону, набавка нових музичких инструмената је један од услова даљег развоја. Постојећи музички инструменти су у интензивној употреби, већ четрдесет година, те је ову високообразовну и културну институцију потребно опремити новим инструментима.

Декан Академије проф. Бокан је рекао је да је ова инвестиција у сваком погледу капитална, будући да пружа прилику да се подигну капацитети наставе, пројеката и оркестарског корпуса.

Уговором је предвиђена набавка: клавира, дигиталних клавира, тимпана концертног сета, бас тромбона, сопран саксофона, природне хорне, пултева и клавирских столица са хидрауликом.

Нови музички инструменти биће коришћени за пројекте и концерте у целој нашој земљи, а нарочитио у оквиру пројекта: „ Нови Сад  Европска престоница културе2021“.