8 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПРОЈЕКТЕ ВИСОКООБРАЗОВНИХ УСТАНОВА И ДАРОВИТЕ СТУДЕНТЕ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је данас решења представницима високообразовних установа из АП Војводине које су добиле средства у висини од 8 милиона динара, на основу два јавна конкурса. Реч је о Конкурсу за доделу средстава за даровите студенте установама високог образовања чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина за 2019. годину и Конкурсу за финансирање развојноистраживачких пројеката високих школа струковних студија с територије АП Војводине у 2019. години.

Према мишљењу секретара Милошевића реч је о два врло важна конкурса, од којих један носи поруку да је рад изнад свега васпитна категорија.

„ Наравно да номинални износ не опредељује директно политику Покрајинске владе, зато што заједно са Републичком владом и свим другим привредним субјектима, ми стварамо амбијент у коме је важна подршка студентима, још од првих корака на факултету, односно на високој школи“, рекао је секретар Милошевић и додао да други конкурс представља директну везу знања и његове примењивости.

„Важно је да подстакнемо оне који до јуче нису били препознати и који постоје тек од 2017, а то говори колико смо опредељени да знање не буде само видљиво у часописима, него пре свега у привредној активности и подршци високог образовања ономе што је иноваторство, што су патенти, примењиво у новим технологијама; дакле градимо један активни однос знања према привредном развоју“, казао је Милошевић и додао да Секретаријат наставља даље са пројектима који се односе на научноистраживачку активност, истраживачку активност националних мањина, као и са уметничко-истраживачким пројектима.

„Дакле, тамо где настаје стваралаштво, где настају нове идеје, ту смо и ми. Све зависи од факултета и високих школа да ли ће та средства бити довољна, јер уколико буде више пријава и ми ћемо бити у обавези да определимо више средстава“, закључио је ресорни секретар Милошевић.

Ове године финансирано је и 13 развојноистраживачких пројеката  9 високих школа струковних студија.

Средства намењена даровитим студентима добило је 13 студената са седам факултета Универзитета у Новом Саду, које ће у наредних десет месеци стипендирати Секретаријат са 15 хиљада динара месечно, док ће минимум 5 хиљада динара бити у обавези да обезбеди послодавац.